Kauppa loppuu Luotolahdella

Hannu ja Ritva Karhula laittavat pisteen 27 vuoden yrittämiselle. Suomenniemen väestöpohja kävi liian kapeaksi.

Anne Kokkonen

SUOMENNIEMI. Nyt kannattaa ostaa serpentiinit Luotolahden kyläkaupasta. Ensi vappuna on liian myöhäistä, sillä Hannu ja Ritva Karhulan kaupanpito Partakoskentien varressa Suomenniemellä päättyy muutaman viikon kuluttua.

Keväällä alkaneen tyhjennysmyynnin jälkeen muhkeasta sekatavarakaupasta on enää rippeitä jäljellä. Tuoretta maitoa ja leipää ei hyllystä ole löytynyt aikoihin, mutta rakennustarvikkeita, pesuaineita ja muuta kuivaa tavaraa riittää vielä valittavaksi.

-Kauppa on auki kesäkuun loppuun asti, mutta kesäkuun puolella aukioloaika rajoittuu loppuviikkoon, Hannu Karhula toteaa.

LUOTOLAHDEN kauppa oli edellisen kerran liipasimella vuonna 1985, kun Etelä-Karjalan osuuskauppa päätti luopua myymälästään. Karhulat hankkivat silloin kiinteistön itselleen ja jatkoivat liiketoimintaa.

27 vuodessa lähiseutu on hiljennyt. Maataloutta harjoitetaan enää ani harvalla tilalla ja vakituisia asukkaita on paljon vähemmän kuin 1980-luvulla. Muuttuvassa maailmassa pienille kyläkaupoille ei enää jää markkinarakoa.

-Tavara ei kierrä, kun väestöpohja on mennyt niin pieneksi. Kesä kestää vain kaksi kuukautta, eikä se riitä korvaamaan hiljaista talvea, Karhulat harmittelevat.

Lopettamista mietittiin monta vuotta, ja viime talvena ajatus kypsyi päätökseksi. Heinäkuussa Karhulat saavat itsekin kokeilla sellaista ihmettä kuin kesälomailu.

-Laskujeni mukaan lomia on pitämättä reilun kolmen vuoden verran, Hannu Karhula virnistää.

KUVATEKSTI

Anne Kokkonen

Luotolahden vakituinen vapaa-ajanasukas Ari Vahvaselkä asioi Ritva ja Hannu Karhulan kanssa 12 vuoden ajan. Nyt kauppamatka pitenee ja idyllisen kyläkaupan omaa henkeä muistellaan kaivaten.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen