Mannerheim marssii Imatran matkailuun

Imatran oppaille Marskin kierroksen rakentaminen on ollut antoisaa historian opiskelua. Selvittämättä on vielä marsalkan synttärihousujen tarkka värisävy.

Matti Veijalainen

IMATRA. Imatran matkailuoppaat marssittavat marsalkka Mannerheimin matkailutuotteeksi.

Mannerheimin syntymäpäivänä alkavat Marskin kierrokset avaavat kiertäjille myyttisen ylipäällikön elämäntarinan sekä hänen kytköksensä Imatraan.

Yksi keskeinen osuus kierroksesta on kesäkuun neljäs 1942. Tuolloin Kaukopään ratapihalla vietettiin salonkivaunussa Mannerheimin 75-vuotispäivää Saksan valtakunnankanslerin Adolf Hitlerin lentäessä yllätysvieraaksi.

Mannerheim oli vierailusta enemmän kiusaantunut kuin ilahtunut peläten sen herättävän maailmalla ikäviä poliittisia reaktioita. Huoli osoittautui kuitenkin aiheettomaksi. Sotilaallisia tai poliittisia neuvotteluja vierailun yhteydessä ei käyty lainkaan, Mannerheim sanoi muistelmissaan.

OPPAIDEN Marskin kierrokset alkavat myös vailla politiikan painolasteja. Vastaavantyyppistä tuotetta kokeiltiin jo 20 vuotta sitten, mutta opasyhdistyksen puheenjohtajan Päivi Hienosen mukaan aika on nyt otollisempi.

-Aika on muuttunut. Mannerheim on äänestetty suurimmaksi suomalaiseksi, ja myös Venäjällä häntä arvostetaan.

Mannerheimin tarinan kokoaminen on ollut oppaille kiinnostava historian oppitunti.

-Varsinkin armeijaa käymättömälle naiselle, jolle sotatermit ovat olleet tuiki tuntemattomia.

Hyvin kierroksen käsikirjoituksen teko on silti sujunut. Mannerheimista ja sodista laajemminkin löytyy tietoa yleisistä lähteistä sekä paikallishistorioitsijoilta runsaasti niin, että kierroksen aikana päästään poikkeamaan marskin jäljiltä myös sivupoluille. Kesän 1941 väkivaltainen tiedusteluretki Kaukopäästä Ensoon käydään läpi, samoin Valtionhotellin sotilaallisen käytön vaiheet talvi- sekä jatkosodassa.

Oppaiden tutkimustyö jatkuu edelleen. Monista marskiin liittyvistä yksityiskohdista liikkuu vaihtelevia legendoja. Hienosen mukaan lievää epäselvyyttä on esimerkiksi siitä, mikä oli Mannerheimin 75-vuotispäivillään käyttämän univormun raitahousujen tarkka värisävy.

-Sen tiedän, että hänellä oli Uudenmaan Rakuunarykmentin puku. Enempää en kantaa ota. Tästä sekä monesta muusta asiasta tulee kierroksille osallistuvilta varmasti vielä lisää tietoa.

Hyvä tietolähde avautuu heti tänään, kun oppaat ovat kutsuneet kierroksensa kenraaliharjoitukseen sotaveteraaneja.

KUVATEKSTI

SA-kuva

75-vuotisvastaanottonsa jälkeen marsalkka Mannerheim (vas.) saattoi Adolf Hitlerin Immolan lentokentältä lähteneelle kotimatkalle. Kunniakomppania tarkastettiin lentohallin edustalla.

Kierroksia kysynnän mukaan

Ensimmäinen virallinen Marskin kierros järjestetään juhlallisesti 4. kesäkuuta.

Retken lähtö- ja päätepiste on Valtionhotelli. Bussi kiertää muun muassa Kaukopäässä, missä lasketaan seppele Mannerheimin muistokivelle Saimaanhovintien varressa.

Imatrankoskella käydään lottakioskin paikalla. Immolan Rajamuseolla on esittelyssä Mika Albertssonin ja Jorma Ignatiuksen kokoama Mannerheim-aiheinen valokuvanäyttely.

Toinen Marskin kierros järjestetään 9. kesäkuuta. Sen jälkeen jatkoa seuraa kysynnän mukaan.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen