Patsaspuistosta nimikkopatsas

Parikkalan patsaspuisto keräsi vapaaehtoisilla pääsymaksuilla noin 2?000 euroa. Tämän vuoden tapahtumat etsivät kävijöitä.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Parikkalan patsaspuistosta saa vuokrata nyt oman nimikkopatsaan.

-Hinta on 150 euroa ja patsaaseen tulee maksajan nimikyltti. Nyt vielä mietitään, onko vuokra-aika vuoden vai kaksi, sanoo Kristiina Heikinheimo Patsaspuiston hoitokunnasta.

Nimikkopatsaiden avulla patsaspuistoon haetaan taloudellista turvaa.

Tämän ja ensi vuoden patsaspuiston kunnostus sekä pyörittäminen hoituvat leader-rahoitteisen projektin turvin. Vuonna 2014 patsaspuiston turvaksi on oltava riittävästi sponsoreita ja tulonlähteitä.

PARIKKALAN patsaspuiston kannatusyhdistyksen puheenjohtajan Veikko Hokkasen mukaan puistolle on tähän mennessä saatu kolme paikallista yrityssponsoria ja muutama yhdistysjäsen on maksanut reilumman jäsenmaksun.

Käynnissä olevan projektin aikana patsaspuiston kävijöiltä ei saa kerätä sisäänpääsymaksua, mutta kävijät ovat jättäneet myös vapaaehtoista pääsymaksua.

-Näillä kaikilla tuloilla on saatu katettua projektin omarahoitusosuus. Vapaaehtoista pääsymaksua kertyi luokkaa 2 000 euroa. Korostan, että maksu on täysin vapaaehtoista, eikä me vedota huonoon omatuntoonkaan, sanoo Hokkanen.

Hokkasen mukaan kannatusyhdistys voi ehkä järjestää myöhemmin myös erillisen keräyksen puiston hyväksi. Yhdistyksessä on 50 jäsentä.

KÄVIJÖITÄ puistossa on riittänyt, sillä viime vuonnakin vieraskirjaan kertyi noin 20 000 nimeä.

-Viime kesänä kävi ryhmiäkin lähes joka päivä, sanoo puisto-opas Anneli Hyvönen.

Patsaspuistossa järjestetyt tapahtumat eivät taas olleet järin suosittuja, mutta tänä kesänä yritetään uudestaan.

-Toivottavasti erityisesti paikalliset ihmiset toisivat tuttaviaan tapahtumiin. Meillä on nyt hyviä erikoistapahtumia, sanoo Heikinheimo.

Tämän vuoden tapahtumat alkavat jo toukokuun lopulla, jolloin avataan uusi kiertopolku yleisölle.

Patsaspuiston luoja ITE-taiteilija Veijo Rönkkönen kuoli sairaskohtaukseen vuonna 2010. Rönkkösen perikunta myi puiston teollisuusneuvos Reino Uusitalolle.

Uusitalo, puistoprojektin vetäjä Maaseudun sivistysliitto, kannatusyhdistys ja hoitokunta talkoolaisineen ponnistelevat säilyttääkseen Rönkkösen elämäntyön.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Imatralainen ympäristörakentajaharjoittelija Suvi Jäppinen siisti maanantaina Parikkalan patsaspuiston kuusiaitaa, jonka takaa löytyy noin 500 Veijo Rönkkösen betonista patsasta.

26.5. klo 12 Salaisen puutarhan avaus – Lummelammen ympäri kiertävä polku avataan yleisölle.

6.7. klo 16 Salaisuuksien viidakossa – Vierailevan taidenäyttelyn ohjelmalliset avajaiset (Näyttely avoinna 6.7.-30.9.).

14.7. Esa Kotilainen ja Nemesis – Elektronisen musiikin pioneerit yhdessä ITE-taiteen keitaalla.

20.7. Teatteri Traktorin Mehtätivoli – sirkusta, musiikkia, teatteria ja nykytanssia.

4.8. Outi Pulkkinen ja Jouko Kyhälä, kansanmusiikkia.

Syyskuu. Syksyn syömingit! Puutarhan koriste- ja hyötykasveihin keskittyvä tapahtuma.

Tapahtumiin vapaa pääsy. www.patsaspuisto.net.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen