Budjettihotelli puunautuu

Ukonlinnan suojeltu hostel uudistui päältä. Seuraava vaihe on sisätilojen saneeraus.

Matti Veijalainen

IMATRA. Ukonlinnan uudistuvan hostellin omistaja Tainionkosken Tähti iskee matkailumarkkinoille kahden kylpylän välistä. Myös pikkubudjetilla majoittujien määrä kasvaa, seuran puheenjohtaja Jarkko Hartikainen uskoo.

Tulevaisuuteen tähdäten Tähti puunaa Saimaan rannalla Rauhan ja Imatran kylpylän välimaastossa olevan talonsa. Hostellin ulkopinnat on jo maalattu uudestaan. Seuraava vaihe on kahdeksan huonetta käsittävien majoitustilojen remontointi. Työt tehdään niin, että majoituskapasiteetti ei niistä kärsi. Kesän buukkaus on Hartikaisen mukaan alkanut hyvin.

-Suurin osa varauksista meiltä tehdään edelleen suoraan. Olemme nyt tosin liittyneet myös kansainväliseen varausjärjestelmään, Hartikainen kertoo.

VIIMEISIN peruskorjaus hostellissa tehtiin 1990-luvun puolivälissä. Nyt tilojen pistämisen ajan tasalle mahdollistaa talkootyö.

-Ajatus on saada annettua Ukoskan tuotosta jotain urheilulle. Vastaavasti urheiluväki tekee talolle talkoota, Hartikainen sanoo.

Tyytyväinen Hartikainen on siihen, että suojellun hostellin ehostus ei juuttunut byrokratiaan. Museovirastolle riitti, että talon näköä ei muuteta. Huonompi asia oli, että yhteiskunnan rahaakaan ei herunut.

-Homma hoidetaan tällä kertaa omalla tulorahoituksella, Hartikainen kertoo.

MAJOITUSLIIKKEEN lisäksi Tähti pyörittää Ukonlinnassa kolmea tilaussaunaa sekä kahvila-kioskia ympärivuotisesti. Saunomisessa pisintä perinnettä edustaa naisten viikottainen saunailta. Löylyyn naiset pääsevät nimikkoiltanaan tiloja erikseen varaamatta.

Kesällä kioskimyyntiä kasvattaa hostellin kyljessä oleva Imatran ykkösuimaranta. Rantavalvojan palkkaaminen uudelleen olisi kaupungilta fiksu veto, itsekin nuorempana rantaa vahtinut Hartikainen näkee.

UKOSKAN isännän toinen toive kohdentuu kaavoitukseen. Rauhan ja Ukonniemen välille suunniteltu rantaraitti on piirretty kulkemaan hostellin pihaa pitkin. Hartikainen nostaisi raitin ylemmäs rinteeseen.

-Jätskin ostoon juokseva lapsi ei paljon pyöriä varo. Rannalla on kesäisin myös tapahtumia niin, että raitin liikenne jouduttaisiin useaan otteeseen katkaisemaan, Hartikainen sanoo.

KUVATEKSTI

Matti Veijalainen

Jarkko Hartikainen on 1930-luvulla rakennetun Ukonlinnan hostellin tuoreehko isäntä. Hartikaisen johtaman urheiluseura Tähden omistukseen talo tuli kohta sotien jälkeen.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen