Pääosassa puhelinluettelo

Parikkalan kesäteatterin ohjaajat lupaavat taatun hauskan kesänäytelmän. Parikan päreet vaihtoi maalaiskomediat moderniin näytelmään.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Parikan päreiden kesäteatteri kaivaa tarinoita ja ihmisiä puhelinluettelosta.

Teatterin tämän kesän toinen ohjaaja Hanna Pohjola kertoo, että Puhelinluettelo-näytelmässä seurataan kolmea tarinaa rinnakkain. Neiti Aika valitsee muun muassa aviomiestä ja pariskunta selvittää kaivosta pelastamista.

-Puhelinluettelo on näytelmässä yhdessä pääosassa. Luettelosta etsitään vastauksia ja sen avulla ratkaistaan ongelmia, sanoo toinen ohjaaja Esko Tynkkynen.

Kirjailija Tuomas Parkkisen vuonna 2007 kirjoittama näytelmä on alunperin sijoitettu Varsinais-Suomeen ja kaupunkiin.

Päreet on muokannut tapahtumat tietysti kotimaisemiin. Puhelinluettelo-pääosan esittäjäkin on Kymen telealue.

OHJAAJAT lupaavat Anitsanlahden rantamille riemullisen huvinäytelmän.

-Jos katsojilla on puoliksikin yhtä hauskaa kuin meillä harjoituksissa, vatsalihakset voivat joutua koville, sanoo Tynkkynen.

Hauskuus syntyy näytelmän hulvattomista ja vahvoista persoonista.

-Parkkisella on lievästi karikatyyrisiä hahmoja. Huvia syntyy myös tilannekomiikasta. Enemmän kuin sanahelinästä, sanoo Tynkkynen.

Pohjola lisää, että näytelmässä pelataankin enemmän ihmissuhteilla kuin sanoilla.

PARIKAN päreet on lähtenyt tänä kesänä uusiutumisen tielle.

Ensinnäkin näyttelijöiden ryhmä on nuorentunut. Toiseksi nyt esitetään modernia kesäteatteria.

-Me etsimme pitkään perinteistä näytelmää. Sitten luimme Puhelinluettelon ja tuli selväksi, että tämä se on. Puhelinluettelo ei ole saman tyylinen maalaiskomedia, jota täällä on vuosia esitetty, sanoo Pohjola.

Täksi kesäksi oli tarkoitus myös saada Parikkalan kesäteatterin päälle katto, vaikka Parikkalassa on totuttukin näytöksien aikana hyviin säihin.

-Teatterin kattaminen juuttui kunnan byrokratiaan, mutta äänentoisto on uusittu, sanoo näyttelijä ja teatteriryhmän vetäjä Harri Rissanen.

Uuden äänentoiston ansiota näytelmässä käytetään entistä enemmän ääniefektejä. Tänä kesänä ainakin puhelimen pirinää.

Parikan päreet: Puhelinluettelo, Parikkalan kesäteatterissa 1.7.-12.8.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Rebecca (Sanna Soikkeli) ei voi itse soittaa hätänumerosta apua kaivossa lilluville anopilleen Impille (Mirja Sahla) ja opettajamiehelleen Timolle. Parikkalan kesäteatterin Puhelinluettelo-näytelmässä selviää miksi.

Impi-äiti (Mirja Sahla) ja Timo-poika (Eetu Hirvonen) yrittävät pelastautua kaivosta Parikkalan kesäteatterin kesänäytelmässä Puhelinluettelossa.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen