Categories
Artikkelit

Pitkä veto jää lyhyeksi

Heli RautanenNyt ei olla katsomassa ihan tavallista harrastelijoiden luomaa kesäteatteria.Hiljan pihalla (Karjalainen kotitalo) paistuvat makkarat grillissä, näytelmän bändi soittaa tunnelmaa luovaa musiikkia ja kanat kotkottavat. Näyttelijöiden lisäksi lavalla nähdään imatralainen soutujoukkue Kahvakopla.Itse näytelmässä on aika lailla puutteita. Tarinan juoni on ohut eikä se onnistu luomaan tarpeeksi jännitettä. Jukka ”Rippe” Riikosen käsikirjoituksen henkilöhahmoihin olisi kaivannut enemmän lihaa luiden ympärille. Nyt henkilöiden persoonat jäivät vain yhden tai kahden luonteenpiirteen varaan. Antti Riikosen ohjaus olisi voinut olla tiukempaa.Puutteita voi kuitenkin antaa anteeksi. Pitkä veto -Ihan pihalla -näytelmässä on ihastuttavan kotoisa ilmapiiri, joka ensi-iltana suorastaan huokui katsomon ja näyttelijöiden välillä.Pääroolinäyttelijät ovat Irti-teatterin ja Ruokolahden harrastajateatterin harrastajanäyttelijöitä. Ensi-illasta huolimatta dialogi oli kaikilla yllättävän jouhevaa. Näytelmän tekstistä huomaa, että käsikirjoittaja Riikonen tuntee paikkakunnan, ihmiset, tapahtumat, urheilun sekä historiaa.Sanni Horttanaista esittänyt Suvi Sisko Villanen otti hyvin kontaktia yleisön kanssa. Hänen sekä Julia Horttanaista esittäneen Marju Salmelan lauluissa oli vielä ensi-illan tuomaa kainoutta. Raimo Halosen roolihahmo Viljo Horttanainen täytti osansa lapatossuna.Näytelmän suurimmat ansiot ovat vilpittömässä välittömyydessä ja Kahvakoplan rohkeassa heittäytymisessä. Lämmin kotikutoisuus huokuu katsomoon. On vaikea kuvitella yhtäkään katsojaa, joka lähtee kotimatkalle mutrusuussa.KUVATEKSTIAnne VihavainenSuvi Sisko Villanen Kahvakoplan ympäröimänä. Kuva on otettu näytelmän harjoituksista.TeatteriPitkä veto – Ihan pihallaKarjalainen kotitalo 27.6.Käsikirjoitus Jukka ”Rippe” RiikonenOhjaus Antti RiikonenTanssikoreografia Katja Kristiina Wirman

Heli Rautanen

Kirjoittaja: