Categories
Artikkelit

Rautaa rajan taakse

Loma-asuntomessujen yrittäjätori esittelee messuvieraille paikallisten pienyrittäjien tuotteita ja palveluita.

Iiro-Matti Nieminen

Joutseno. Tasainen virta kyselijöitä pitää Mikko Turkian kiireisenä Rauhan loma-asuntomessuilla.

Turkian yrityksen Luppotuotteen tulisijat ja savustuspöntöt kiinnostavat kävijöitä, eikä haitaksi ole myöskään myyntipisteen sijainti yrittäjätorin päädyssä, messujen pääväylän tuntumassa.

Loma-asuntomessujen yrittäjätorille on koottu joukko paikallisia pienyrittäjiä myymään ja esittelemään omia tuotteitaan. Tarjolla on kattava valikoima muun muassa erilaisia käsitöitä sekä elintarvikkeita.

Turkialla ensimmäisten messupäivien myynti on sujunut hyvin. Hän odottaa silti tekevänsä enemmän kauppoja messujen jälkeen, sillä isompia ostopäätöksiä ei usein tehdä suoraan paikan päällä.

Viime kesänä Kokkolan asuntomessuille pystytettiin samantyyppinen yrittäjätori. Lappeenrannan elinkeinoyhtiö Wirman yrityspalvelujen johtaja Mikko Ojapelto kertoo, että silloin yrittäjät hyötyivät välittömän myynnin lisäksi kasvaneesta joulun nettimyynnistä.

Myös tutustuminen toisiin alueen yrittäjiin on avuksi. Turkia sanoo, että yrittäjät voivat muun muassa vinkata asiakkailleen toisista paikallisista palveluista.

Lappeenrantalaisen käsityöyritys PikkuMarin Mari Hartin-Mäntykivi kertoo, että pienyrittäjälle lähtö markkinoille on iso kustannus. Tuttujen yrittäjien kanssa voisi tulevaisuudessa asettaa yhteisen myyntipisteen.

PikkuMarin pienistä sisustustavaroista on mennyt kaupaksi muun muassa kännykkäpusseja, kynttilöitä ja saunasydämiä.

Hartin-Mäntykiven odotukset kohdistuvat ennen muuta esilläoloon ja markkinointiin. Maanantaina hän saattoi saada tuotteilleen jälleenmyyjän Lappeenrannasta.

Ojapelto arvioi, että paikallisten pienyritysten tunnettuutta voisi yhä parantaa. Hän sanoo yrittäjätoria valmistellessaan itsekin yllättyneensä, miten monipuolista osaamista alueella on.

Wirma aloitti tapahtuman järjestämisen maaliskuun lopulla, kun messujärjestät kertoivat, että yksi asuntokohde ei toteudukaan, ja alueella olisi tilaa yrittäjätorille.

Etelä-Karjalassa ei Ojapellon mukaan ole aiemmin järjestetty vastaavantyyppistä yrittäjätoria. 2000-luvun puolivälissä maakunnan yritykset kävivät esittäytymässä Helsingin Senaatintorilla.

Nyt Ojapeltoa kiinnostaa varsinkin se, miten venäläiset löytävät messuille, ja poikivatko venäläiskävijät uusia avauksia myös alueen yrittäjille.

Turkialla on tarjolla tietoa tulisijoista ja savustuspöntöistä myös venäjäksi. Toistaiseksi venäjänkielisiä esitteitä on mennyt kymmenkunta.

Turkia sanoo, että hän on täysin valmis siihen, että vienti Venäjälle lähtisi vetämään.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Lappeenrantalaisen Luppotuotteen yrittäjä Mikko Turkia esittelee tulisijaa loma-asuntomessujen yrittäjätorilla. Luppotuotteen tarjonnasta asiakkaita ovat kiinnostaneet eniten iso savustuspönttö sekä kuvan tulisija. Turkia valmistaa tuotteet pajassaan Lappeenrannan Mustolassa.

Lähialueen tuotteetja palvelut tutuiksi

Loma-asuntomessujen yrittäjätorilla on mukana vajaat 30 pienyrittäjää.

Kaikki yrittäjät sekä tuotteet ja palvelut tulevat Etelä-Karjalan alueelta.

Yrittäjätori sijaitsee keskellä messualuetta asuntokohteiden tuntumassa.

Ostoksia varten kannattaa varata käteistä, koska tietoliikenneyhteydet alueella ovat epävarmat.

Kirjoittaja:
Iiro-Matti Nieminen