Wilhunkulma on vuoden kaunein

Asuinliiketalo Wilhunkulma on valittu tämän vuoden parhaaksi taloksi Lappeenrannassa. Talossa majailee myös kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

Mirka Muilu

Lappeenranta. Kauppakadun ja Raastuvankadun kulmaukseen helmikuussa valmistunut Wilhunkulma on valittu vuoden parhaaksi taloksi Lappeenrannassa. Kaupungin arkkitehtuuriohjelman seurantaryhmän mielestä laadukkaista materiaaleista koottu Wilhunkulma istuu kauniisti kaupungin parhaalle paikalle.

Rakennus koostuu kuudesta liikehuoneistosta ja kolmesta tilavasta asuinhuoneistosta. Yhtä niistä asuttaa kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, joka kävi katsomassa Wilhunkulmaa jo rakennusvaiheessa.

-Hahmotin jo silloin, että tyylikäs talosta on tulossa, Jarva sanoo.

Talon asuinhuoneistot on rakennettu kahteen kerrokseen. Rakennusarkkitehti Timo Jalkanen on pyrkinyt tuomaan koteihin juhlavaa tilantuntua. Myös Jarvan 80 neliön kaksiossa avara olohuone avautuu yläkertaan saakka. Isoista korkeista ikkunoista näkyy Suomen vanhin raatihuonerakennus ja yläkerran makuuhuoneesta voi ihailla Saimaan aallokkoa.

-Ikkunoista on mukava katsella kaupungin elämää. Lisäksi tästä on lyhyt töihin, Jarva kertoo.

Ikkunat näyttävät kauniilta myös kadulta katsottuna. Materiaalina niissä on käytetty vihertävää lasia, joka heijastaa valoa kauniisti ja toimii samalla näköesteenä.

Ikkunanpieliä reunustaa silkkipainolla tehty lainekoristus, joka tuodaan iltojen pimetessä esille valaistuksen avulla.

-Rakennusta oli mukava suunnitella. Kerrankin oli mahdollisuus kokeilla harvinaisempia yksityiskohtia, iloitsee Alexandra Jastrzebska arkkitehtitoimisto Sitosta.

Rakennus on täynnä erityisiä yksityiskohtia, mutta siro kokonaisuus ratkaisi kilpailussa. Kaupunki ei halunnut paikalle liian massiivista tai korkeaa taloa. Raadissa mukana olleen kaupungin hallituksen puheenjohtajan Ari Torniaisen mielestä Wilhunkulmassa on onnistuneesti huomioitu rakennuspaikan maisema ja sen erityispiirteet.

Talon rakennuttajana toimineen Ossi Vilhun mukaan paikka oli erityisen haastava laskevan maastonmuodon takia.

-Erityisesti autopaikkojen sijoittaminen talon alle vaati miettimistä, Vilhu kertoo.

Hän asuu itsekin vaimonsa kanssa nimikkokulmansa yläkerrassa.

Muita ehdokkaita paras talo palkinnon saajiksi olivat muun muassa Marssitien kerros- ja rivitalot ja asemapihan rakennus.

Kaupunki jakoi palkinnon tänä vuonna toista kertaa. Sen avulla halutaan kannustaa entistä laadukkaampaan kaupunkirakentamiseen.

KUVATEKSTI

Arttu Muukkonen

Lappeenrannan kaupunginjohtajan Kimmo Jarvan koti sijaitsee kaupungin parhaassa talossa Kauppakadun ja Raastuvankadun kulmassa.

Kirjoittaja:
Mirka Muilu