Categories
Artikkelit

Isänmaallisuus ei ole kirosana

Kolme viikkoa sitten koottu Teatteri Willmanstrand vie esityksensä useaan eri paikkaan Lappeenrannassa.

Lappeenranta. Lappeenrannan kirkon yli 200 vuotta vanhoilla valleilla Iiro Opus Fennica -mies lausuu rinta koholla Kiveä: ”Kotomaamme koko kuva, sen ystävälliset äidinkasvot.” Kohta Mefistofelestä latinaksi esiin loihtiva, hevimiehen näköinen Harri Kalevatron saa pyhän tehtävän itseltään Kalevalan Väinöltä. Tehtävä ei ole sen vähäisempi kuin pelastaa suomen kieli.

Teatteri Willmanstrandin kolmessa viikossa synnyttämä näytelmä Kevään maa esitetään yleisölle ensi kertaa torstaina. Esitys henkii isänmaallisuutta Kiven, Kiannon ja Linnan tekstien pohjalta.

Ohjaaja Juho Liira on huomannut, että isänmaallisuus yhdistetään nykyisin vastenmielisiin asioihin.

— Se voi kuitenkin olla voimavara oman identiteetin hakemisessa, Liira näkee.

— Jos isänmaallisuuden ottaa esille, se on heti juntti-rasisti-juttu, Roope Kojo harmittelee.

Teatteri Willmanstrandin Kevään maan voi Liiran mukaan nähdä sukupolvitulkintana isänmaallisuudesta.

Teatteri Willmanstrandissa esiintyvät Vesa Hellsten, Heli Hulkkonen, Iiro Iivonen, Harri Lindh ja Roope Kojo. He kaikki näyttelevät useita rooleja. Iivonen, Lindh ja Kojo ovat kokeneita lavaesiintyjiä, kun taas Hellsten ja Hulkkonen ovat Kevään maassa tutustuneet aivan uuteen harrastukseen.

— Luotan Juhoon. Hän tietää, mitä minusta saa irti, Heli Rokan roolissa nähtävä Heli Hulkkonen sanoo.

Käsikirjoitus syntyi harjoitusten edetessä. Tarinassa on monta linjaa, joista yksi on Harri Lindhin esittämä Harri Kalevatron. Se vie Väinämöis-aiheeseen. Toinen linja seuraa Viipuria kesällä 1944 puolustaneen 20. prikaatin erikoisryhmää.

Vaikka teema on syvästi isänmaallinen, Liira lupaa raikasta ja tuoretta tulkintaa, joka ei kanna historian painolastia. Nykyteatteriesityksen tyylilaji menee tragikomedian puolelle.

— Haluaisin tanssia aiheitten ympärillä, ohjaaja Juho Liira kuvailee.

Hän opiskelee teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Metropoliassa. Syksyllä hän ohjaa Mäntässä harrastajateatterissa.

Seitsemän esitystä viedään eri paikkoihin sen mukaan, millaista yleisöä alkaa kertyä. Yleisö kokoontuu aina aluksi Pusupuiston lavan eteen, mistä heidät ohjataan varsinaiselle esiintymispaikalle. Ne kaikki sijaitsevat lähietäisyydellä Pusupuistosta.

Teatteri Willmanstrand esittää näytelmän Kevään maa ensimmäisen kerran torstaina 26. heinäkuuta kello 19. Kokoontuminen Pusupuiston lavan edessä. Muut esitykset 30. heinäkuuta sekä 2., 3., 6., 7. ja 11. elokuuta.

Kuvateksti

Kai Skyttä

Iiro Iivosen roolihahmon voi kuvitella väkevine puheineen 1800—1900-lukujen taitteeseen.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen