Lepolaan uurnahautausmaa

Uuteen uurnahauta-alueeseen mahtuu noin 6?000 vainajan tuhkat. Hauta-alue vihitään ja otetaan käyttöön elokuussa.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Lepolan hautausmaa Lappeenrannassa saa uurnahautausmaan. Viime syksynä alkaneet rakennustyöt jatkuvat vielä tovin.

Uurnahauta-alueeseen mahtuu noin 6?000 vainajan tuhkat. Ristikankaan hautausmaalle samanlainen uurnahauta-alue valmistui vuonna 2008. Sinne mahtuu noin 8 000 vainajan tuhkat.

LAPPEENRANNASSA tuhkaus ei ole ollut yhtä suosittua kuin muualla maassa. Imatra puolestaan ylittää reilusti keskiarvon. Imatralla tuhkauksen suosioon on monia syitä.

Kaupungilla on ollut uurnahauta-alue jo vuodesta 1991. Noin 11 vuotta sitten Imatralle valmistui Etelä-Karjalan ainoa krematorio.

Nyt myös Lappeenrannassa uurnahautausten määrän odotetaan kääntyvän reippaaseen kasvuun.

-Itse asiassa niin on jo tapahtunut. Tuhkaushautaus on lisääntynyt vuosi vuodelta myös Lappeenrannassa, sanoo Lappeenrannan seurakuntayhtymän seurakuntamestari Matti Puumalainen.

-Myös Ristikankaan uurnahauta-alue on lisännyt tuhkauksien määrää, toteaa Ristikankaan hautausmaan työnjohtaja Jouni Serjomaa.

LEPOLAAN valmistuva uurnahauta-alue sijaitsee pääportin puoleisessa osassa lähellä kappelia. Sen on suunnitellut maisema-arkkitehti Tapani Vuorinen.

Lepolassa uurnan hautausmuotoja on kolme. Ne ovat samat kuin Ristikankaalla, eli uurnasukuhauta, uurnapuisto ja muistolehto.

-Uurnasukuhautaan voi haudata kuusi uurnaa. Haudan hallinta-aika on 40 vuotta. Haudalle voi hankkia muistomerkin, Puumalainen sanoo.

Uurnapuisto on yhtenäinen hauta-alue, jossa ei ole merkittyjä hautasijoja eikä yksityisiä muistomerkkejä. Omaiset voivat hankkia nimikilven, joka kiinnitetään yhteiseen hautapaasiin.

-Kaikkien nimikilpien pitää kuitenkin olla samanlaisia, Puumalainen tarkentaa.

Muistolehto on yhtenäinen alue, johon vainajan tuhka haudataan nurmen alle ilman uurnaa. Muistolehdossa ei ole minkäänlaisia muistomerkkejä.

Lepolan uurna-alueen käyttöönotto ja hautausmaajuhla järjestetään 9.8. kello 15 Lepolan hautausmaalla.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Lepola uurnahauta-alue sijaitsee lähellä kappelia. Alueen on suunnitellut maisema-arkkitehti Tapani Vuorinen. Uurnahautausmaa otetaan käyttöön elokuun 9. päivänä.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen