Ovatko kahdet messut tarpeen?

Arkkitehti Klaus Pelkonen sanoo, että Rauhan messutalot eivät ole loma-asuntoja, vaan omakotitaloja.

Iiro-Matti Nieminen

JOUTSENO. Arkkitehti Klaus Pelkosen katse kiertää Rauhan loma-asuntomessujen taloissa.

Pelkonen kiinnittää huomiota katosten palkkien ympärille tehtyihin kotelointeihin. Kevyempi ratkaisu, jossa palkit olisivat näkyvillä, toimisi hänen mielestään paremmin.

Myös vierekkäisten asuntokohteiden erilaiset mittakaavat ja kattokaltevuudet ihmetyttävät Lappeenrannan kaupungin entistä rakennustarkastajaa.

Pelkonen oli järjestämässä vuoden 1999 asuntomessuja Lappeenrannan Kanavansuulla. Hän sanoo, ettei messualue koskaan voi olla niin yhtenäinen kuin tavallinen pientaloalue.

Messuilla vaikeutena on tasapainoilu kokeilujen ja harmonian välillä. Harmoniaa tuovat esimerkiksi rakennusten värit ja mittakaava.

Pelkonen arvioi, että Kanavansuulla tässä onnistuttiin kohtuullisesti. Rakennukset ovat riittävän samankaltaisia, jotta harmonia säilyy, mutta alue ei ole yksitoikkoinen.

Rauhan loma-asuntomessualue vaikuttaa Pelkosen mielestä tyypilliseltä messualueelta.

-Tällaisia ne ovat. Ei tämä poikkea suuntaan tai toiseen. Huonoja taloja ei ole, mutta ei myöskään mitään, mikä laittaisi värisemään.

Tontit ovat pieniä, mikä on messuille tavallista. Kokonaiskuvan hahmottamista vaikeuttavat lukuisat myyntikojut, mutta jo nyt messualueen puuttomuus pistää Pelkoselle silmään.

Arkkitehtiä ärsyttää, että rakentamisen sijaan messuilla nousevat pääosaan sisustusratkaisut.

-Sisustus korostuu liikaa. Se on nykyään suurin vetonaula, jolla houkutellaan ihmisiä.

Pelkosen mielestä pitäisi sisustamisen sijaan panostaa suunnitteluun.

Pelkonen on puhunut vuosia hyvän suunnittelun puolesta, ja teema nousee esille myös Rauhan messualuetta kiertäessä. Suunnitteluun ja suunnittelun ohjaamiseen tulisi kaikessa rakentamisessa kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.

Messutalojen joukossa on Pelkosen mukaan selvästi sellaisia, joiden suunnittelu ei ole vaadittavalla tasolla. Tämä näkyy etenkin yksityiskohdissa.

Pelkonen itse harrastaa perinteisempää mökkeilyä. Hän arvostaa, että mökin kuistille kuuluu vain luonnon ääniä. Messujen hulppeita loma-asuntoja hän ei ymmärrä.

-Tällainen loma-asuntorakentaminen on melkoista hassuttelua. Onko järkevää rakentaa kaupunkiasuntoja metsään?

Pelkonen kysyy, onko syytä järjestää kesän aikana kahdet messut, joilla on melko samanlaisia taloja. Hänen mielestään Rauhan messutalot eivät ole loma-asuntoja, vaan omakotitaloja.

-Uskon, että kymmenen vuoden päästä täällä on tavallista omakotiasumista.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Asuntokohde Villa Graniitti (keskellä) sopii hyvin vierekkäin Kesätuulen (edessä) kanssa, mutta mittakaavaero Villa Adeleen (takana) on liian suuri, arvioi arkkitehti Klaus Pelkonen.

Loma-asuntomessujen konsepti ihmetyttää arkkitehti Klaus Pelkosta.

-Miten täällä edistetään hyvää rakentamista? Pelkonen kysyy. Kimara Anastasian tornia hän pitää taloon täysin vieraana elementtinä.

Pelkosen mukaan erikoiset yksityiskohdat kertovat usein puutteellisesta suunnittelusta.

Räystäättömät kattoratkaisut eivät vakuuta Pelkosta.

Kävijämäärä

3. heinäkuuta 2 764 kävijää.

Yhteensä 19 095 kävijää.

Kirjoittaja:
Iiro-Matti Nieminen