Palvelutalo elokuvalavasteena

Dome Karukosken lyhytelokuva kertoo naisten tarinoita valtatie 13:n varrelta. Elokuvan kuvaustahti on hektinen.

Elokuvaohjaaja Dome Karukoski syö aamiaista lappeenrantalaisen kesähotelli Karelia-Parkin aulassa. Kello on 9.30 ja edessä on Karukosken lyhytelokuvan Valtatie 13 neljäs ja viimeinen kuvauspäivä.

Karukoski on nukkunut neljän vuorokauden sisällä vain seitsemäntoista tuntia. Kuvausaikataulu on tiukka. Neljässä päivässä on määrä saada purkkiin koko parinkymmenen minuutin mittainen elokuva.

Valtatie 13 on road movie, jota kuvataan Kokkolassa, Perhossa, Laukaalla, Äänekoskella, Lemillä, Joutsenossa, Lappeenrannassa ja Mäntyharjulla. Ajokilometrejä on kertynyt jo yli tuhat.

Tänä aamuna tiimi on saanut nukkua harvinaisen pitkään. Aikaisemmat kuvauspäivät ovat alkaneet jo aamuyön tunteina.

— Olemme halunneet tallentaa taianomaiset aamusumut, Karukoski kertoo.

Valtatie 13 on toteutettu kokeellisella konseptilla: kuka tahansa on saanut osallistua elokuvan käsikirjoitukseen. Teemana ovat olleet naisten tarinat valtatie 13:n varrelta. Tarinoita kertyi yli kaksisataa. Niiden pohjalta Karukoski koosti juonen yhdessä mainostoimisto TWBA:n luovien suunnittelijoiden kanssa.

— Tarinat ovat rehellisiä. Niissä kerrotaan avoimesti esimerkiksi syövästä ja perheväkivallasta, Karukoski sanoo.

— Melkein kaikissa tarinoissa on kuitenkin positiivinen pohjavire — ytimeltään ne ovat tarinoita vapautumisesta ja elämästä nauttimisesta.

Aamiaisen jälkeen kuvausryhmä lähtee ajamaan kohti Joutsenoa. Päivän ensimmäiset kohtaukset kuvataan joutsenolaisessa palvelutalo Kangasvuokossa. Elokuvan päähenkilöt, sisarukset Johki (Marjut Maristo) ja Mari (Lotta Lindroos) kaappaavat kohtauksessa palvelutalossa asuvan mummon (Ritva Vepsä).

Maristo, Lindroos ja Vepsä ovat elokuvan ainoat ammattinäyttelijät. Muut ovat vapaaehtoisia amatöörejä, jotka on valittu elokuvaan hakemusten perusteella. Osa avustajista löydetään vasta kuvauspaikoilta: esimerkiksi palvelutalon toiminnanjohtaja Tellervo Jokinen ei vielä aamulla tiennyt pääsevänsä esiintymään elokuvassa.

Yksi amatöörinäyttelijöistä on imatralainen tangokuningas Saska Helmikallio. Hän esittää elokuvassa iskelmäprinssiä, johon toinen päähenkilöistä on palavasti rakastunut.

— Elokuvan tuottaja, ystäväni Marika Tulivuori pyysi minua mukaan tähän projektiin. Suostuin heti, Helmikallio kertoo.

Kuvauspaikalla käynnistyy heti hektinen järjestelyrumba. Pääosien esittäjät ovat juuri tulleet maskista. Valaisimia ripustetaan hoitokodin käytävän kattoon, repliikkejä kerrataan. Jostain etsitään vapaaehtoisia mummoja käytävälle istuskelemaan. Helmikallio käy aikansa kuluksi laulamassa vanhuksille palvelutalon ruokalassa.

Elokuvan tuotantopäällikkö ja apulaisohjaaja Jäppi Savolainen on käynyt etukäteen palvelutalolla miettimässä kuvien suuntia ja valaistusta. Karukoski sen sijaan on nyt kuvauspaikalla ensimmäistä kertaa.

— Tällainen elokuvanteko on minulle uutta. Olen yleensä dominoiva ja päättäväinen ohjaaja. Tässä projektissa olen joutunut antautumaan sattumille ja olemaan mukana täysin avoimin kortein, Karukoski kertoo.

Tunnin järjestelyn jälkeen kuvaukset viimein alkavat.

— Hiljaisuus, kuvataan! Karukoski huutaa.

Kuvausryhmä terästäytyy. Kohtaus pitää saada tehtyä ripeästi. Valtatie 13 jatkuu vielä monta kilometriä.

Valtatie 13 esitetään AVA-kanavalla 22.8. kello 19.30.

Kirjoittaja:
Silja Massa