Categories
Artikkelit

Polkka perunalle ja humppa Jalkosalmelle

Sari PullinenLemi. Tänään torstaina Lemin musiikkijuhlat alkaa perinneillalla. Sinne on löytynyt laulettavaksi lemiläisiä lauluja, joista tunnetuin ja arvostetuin lienee Laulu Synnyinvuoresta, toiselta nimeltään Synnyinvuoren nuorisolle.Muita lemiläislauluja ovat esimerkiksi Maalaispojan ruusu, Ballaadi Uimin wanhasta ajasta, Lemin taikaa, Potaattipolkka ja Jalkosalmi-humppa sekä Kotalahti-valssi.Jotkut laulut on tehty vanhoihin, olemassa olleisiin kansanlaulusävelmiin, jotkut on sävelletty varta vasten. Torstain perinneillassa opetellaan pari perinnelaulua.Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Päivi Loponen-Kyrönseppä on kuullut juttuja myös härskeistä perinnelauluista, mutta nuotteja niihin hän ei ole saanut.— Nekin silti kuuluvat kansanperinteeseen, hän huomauttaa.Torstain perinneillassa esitellään myös maatalous-, kotitalous- ja hääperinteitä sekä pidetään murretietokilpailu. Juuri-ilta torstaina 26. heinäkuuta kello 19 Lemin nuorisoseurantalo Tapiolassa.

Sari Pullinen

Kirjoittaja: