Sade pieksi mansikat ja sato-odotukset

Pääsadosta jäi suuri osa korjaamatta. Hyvät satonäkymät muuttuivat sateen myötä katonäkymiksi. Loppuviikon poutasäät tuovat vähän lohtua.

Tenho Tiilikainen

KESÄN mansikkasadosta povattiin Etelä-Karjalassa hyvää, jopa erinomaista. Viime viikon rankat yhtäjaksoiset sateet vesittivät näkymät, ja mansikkasadosta tuli suoranainen kato. Sato jää selvästi keskimääräistä pienemmäksi ja kausi on jo lopuillaan.

Parikkalalaiselta Satu Hallikaiselta pääsee takapuolta kuvaava p-alkuinen sana, kun häneltä kysyy mansikkasadosta ja viime viikon vedenpaisumuksesta.

-Ihan p:leen meni. Rippeitä kerätään, mitä niitä nyt sateen alta jäi jäljelle tai vielä kypsyy.

Hallikainen arvelee, että sade vei kahdesta mansikkapellosta toisesta pellosta sadon 75-prosenttisesti, toisesta noin puolet.

-Ei näin kurjaa tilannetta ole meidän lyhyellä mansikkaviljelijän uralla ollut.

PARIKKALASSA vesi seisoi mansikkapenkkien välisissä käytävissä, itsepoimijoille tarkoitettu parkkipaikka oli veden peitossa.

-No ei ollut sateen aikana kyllä itsepoimijoitakaan.

Hallikaisen mukaan itsepoiminta on tämän viikon jälkeen taputeltu juttu. Sitten joudutaan lähtemään pankinjohtajan puheille, investoinnit ja uusien taimien hankinta jäävät tekemättä.

-Kypsä mansikka ei kaipaa taivaalta yhtään vettä, nyt satoi useita päiviä lähes tauotta.

IMATRALAISEN Hillevi Rasimuksen mukaan vielä puolitoista viikkoa sitten satonäkymät olivat todella hyvät, nyt lähes kaikki on menetetty.

-Tänä keväänä istutetuista niin sanotuista satomarjataimista saattaa vielä jotain saada. Ihan kokonaan satokausi ei vielä ole ohi. Mansikan ostajia tuntuisi nyt olevan, mutta ei ole riittävästi myytävää tai poimittavaa. Näinhän se mansikan suhteen useimmiten, ostajat havahtuvat liian myöhään, vähän kuin autoilijat talven tuloon.

Savitaipalelaisen Matti Vahvasen mansikkapelloilla pidettiin viime viikon sateiden aikana totaalista keruutaukoa pari päivää.

-Sade jätti jälkeensä melkoisen sotkun, jota tässä nyt on yritetty selvittää. Käytännössä satokausi on ohi tämän viikon jälkeen. Piti tulla hyvä vuosi. Mansikka kukki todella hyvin, raakileita oli paljon, mutta minkä luonnonvoimille mahtaa. Sade vei sadon, Vahvanen sanoo.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Viime viikon sateet tuhosivat suuren osan savitaipalelaisen Matti Vahvasen mansikkasadosta.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen