Sarviniemen rakentaminen levällään

Hallinto-oikeus vahvisti, että kaava mahdollistaa rakentamisen. Jätevesiasiat pitää ratkaista. Maailmantalouden käänne vei investoijat.

Timo Laitakari

Taipalsaaren Sarviniemen alueen rakentaminen on taas vähän lähempänä. Sarviniemen alueen omistaja on hyvillään hallinto-oikeuden pari viikkoa sitten tulleesta rakennuslupapäätöksestä, vaikka sen valitus hylättiinkin.

Saimaa Spirit Oy:n toimitusjohtaja Jukka Sunisen mukaan päätöksessä otettiin kantaa alueen rakentamisen yleisemminkin: hallinto-oikeus hyväksyy rakentamisen vanhan kaavan nojalla, kunhan jätevesiasiat saadaan kuntoon.

Seuraavaksi Suninen lähtee selvittämään, millaiset jätevesijärjestelmät pitää rakentaa.

Sunisen yhtiö haki viime vuoden alussa kunnalta rakennuslupia 13 loma-asunnolle. Kunta hylkäsi ne, koska piti rakennuksia kaavan vastaisina.

Hallinto-oikeus katsoi, että 80-luvulta oleva ranta-asemakaava on alueella voimassa. Rakentamista ei myöskään voida kieltää saimaannorpan pesintärauhaan nojaten tai läheisen puolustusvoimien ampuma-alueen melun perusteella.

Vain suunniteltu jätevesien käsittely oli sen mielestä kaavan vastaista.

Suninen ihmettelee, miten homma saattoi kaatua jätevesiin. Rakennuksiin esitetty jätevesijärjestelmä perustui Lappeenrannan seudun ympäristötoimen kanssa käytyihin neuvotteluihin ja oli ympäristötoimen vaatimusten mukainen.

Vielä pari kolme vuotta sitten Taipalsaarelle Suur-Saimaan rannalle piti tulla loma-asuntomessut ja suurisuuntaista loma-asuntorakentamista. Homma kaatui, kun uutta rantakaavaa ei saatu valmiiksi.

Hallinto-oikeuden päätös selvensi tilannetta, mutta Sarviniemen tulevaisuus on avoin.

– Ideoita otetaan vastaan, Suninen sanoo.

Kun Saimaa Spirit 2008 osti ränsistymään päässeen Lomaliiton lomakylän alueet, kehittämissuunnitelmat perustuivat loma-asuntomessujen ympärille.

Suninen sanoo, että maailman talouden käänteet ovat tuoneet lisähaasteita.

– Löytyykö tässä maailman tilanteessa sellaista tahoa, joka on valmis investoimaan Sarviniemeen.

Hän pitäisi hyvänä jo sitä, jos alueelle saataisiin rakennettua 10-15 loma-asuntoa.

Yhtiö on kaupitellut pitkään Sarviniemen tontteja halukkaille rakentajille. Yhtään ei ole myyty. Suninen sanoo, että hallinto-oikeuden päätöstä odotellessa kukaan ei ole uskaltanut ostaa, kun ilmassa on ollut epätietoisuutta siitä, saako alueelle rakentaa.

Taipalsaaren kunta on asiassa odottavalla kannalla. Rakennusosaston johtaja Erkki Kallonen sanoo, että pallo on nyt alueen maanomistajalla eli Saimaa Spiritillä.

Hän toivoo, että pari vuotta sitten jämähtänyt kaavaprosessi pistettäisiin taas vireille. Jo kerran hyväksytty rantakaava antaisi alueen rakentamiselle hyvät raamit.

KUVATEKSTI

Inka Nordlund

Saimaa Spirit osti Taipalsaarella Suur-Saimaan rannalla olevan Sarviniemen alueen Lomaliitolta ja Tornatorilta 2008. Aiemmin alueella oli toiminut lomakylä.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari