Sijoittajat vilkuilevat Imatralle

Imatralla on potentiaalia sanovat kiinteistösijoittajat. Taustalla vaikuttavat kasvava matkailu ja uusittu Kuutostie.

Harri Manskinen

Imatra. Kiinteistösijoittajien mielenkiinto Imatraa kohtaan on kasvanut parin viime vuoden aikana. Taustalla on maakunnan ja Imatran seudun oma kehitys. Erityisesti Rauhan ja Ukonniemen alueen matkailuinvestoinnit näyttävät satavan Imatran laariin.

Varsinkin asunnot kiinnostavat, mutta myös liikekiinteistöjä mahtuu sijoittajien salkkuihin.

-Sellainen hytinä tässä on, että kiinnostus Imatraa kohtaan on kasvamassa. Potentiaali on nähtävissä, sanoo kokenut kotkalainen kiinteistösijoittaja Hannu Suhola.

Suholan salkussa oli parhaimmillaan lähes 300 asuntoa Imatralla. Vaikka salkku on olennaisesti keventynyt, alue kiinnostaa yhä. Suholan yrityksen omistuksessa on muun muassa Koskenhelmen liikekiinteistö Imatrankoskella.

-Juuri se kiinteistö on hyvä näköala siihen, miten kauppa ja palvelut ovat Pietarin läheisyyden vuoksi kehittyneet.

Sijoittaja ja rakennusliike Evälahden toimitusjohtaja Jukka Evälahti allekirjoittaa kiinnostuksen Imatraa kohtaan erityisesti asuntosijoittamisessa.

Evälahti nostaa ilmiön taustalta useita syitä ja kehaiseepa varovaisesti jopa päättäjiä.

-Matkailuvirrat ovat kääntäneet katseita Imatralle. Samoin uusittu Kuutostie on lisännyt Imatran kilpailukykyä. Asunnot ovat Imatralla halvempia, ja se kiinnostaa myös Lappeenrannassa.

-Imatran heikko väestökehitys on saatu katkaistua, vielä kun väestömäärä kääntyisi nousuun. Kaupungillakin asenne on muuttunut, ja asioita tapahtuu, Evälahti listaa.

Lappeenrantalainen Kirsi-kiinteistöjen toimitusjohtaja Jari Koskimies lisää Evälahden listaan RAY:n kasinosuunnitelmat, kaksoisraiteen sekä investoinnit liikunta- ja urheilupaikkoihin.

-Olemme toimineet Imatralla jo jonkin aikaa, ja siellä on nyt hyvä kehittämissuunta, kun täällä naapurissa vähän kyräillään komiteoissa.

Evälahti toivoo Imatran kaupungilta lisää kehittämispanoksia.

-Jos Imatrankosken kaupallista keskustaa halutaan kehittää, julkisen sektorin on tultava mukaan esimerkiksi paikoitusalueilla.

Nuoremman polven kiinteistösijoittaja Emilio Urpalainen sanoo suoraan, että kiinnostusta asuntoja kohtaan lisää hinta. Hän ennustaa, että hinnat nousevat viiden vuoden kuluessa.

-Imatralla neliöt ovat Lappeenrantaan verrattuna halpoja ja myös tuotto-odotukset parempia. Imatralla voi saada kymmenen prosentin tuoton sijoitetulle pääomalle. Lappeenrannassa prosentti on kuusi.

Liikekiinteistöjen kohdalla Urpalainen on varovaisempi arvioissaan.

-Neliöhinta on pudonnut aika alas. Sijoittajien on vaikea saada riittävää vuokratasoa. Se hidastaa yksityisten sijoittajien tuloa Imatralle.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Imatralaisten suussa Putkaksi kääntynyt vanha poliisiasema on myynnissä. Vanha funkistyylinen talo on yksi Imatrankosken keskustan mielenkiintoisimmista kohteista.

Kirjoittaja:
Harri Manskinen