Taimenpuro keskelle Imatraa

Idea Imatran kaupunkipurosta on saanut toistaiseksi vain kehuja. Suunnittelu on loppusuoralla lähes kilometrin matkan kiemurtelevalle keinotekoiselle uomalle.

Hannu Ojala

IMATRA. Vuoksen taimenille tarjotaan rauhallista kutupaikkaa virtaavassa vedessä kansallispuistosta keskeltä kaupunkia.

Imatran kaupunkipuron suunnitelmat ovat viimeistelyvaiheessa, ja lähes kilometrin mittaiseksi rakennettavan puron toteutumiseen on vahva usko.

-Suunnitelma on jo päätetty jo alunperin tehdä sellaiseksi, että kalleuden takia niistä ei tule hyllypaperia, vakuuttaa kaupungin kalastusmestari Tomi Menna.

Viimeisin puron esittelytilaisuus järjestettiin kesäkuun puolivälissä, eikä ainakaan tähän mennessä tiedossa ole yle yhtään suunnitelman vastustajaa.

Hintaa vasta arvaillaan, mutta Mennan mielestä miljoona euroa ei mene rikki. Rahoitusta haetaan aikanaan EU:lta ja ministeriöltä.

Vuoksen vapaa-ajankalastuksesta vastaava Menna pitää tärkeänä, että Vuoksen taimenkanta saataisiin edes osittain uudistumaan luontaisesti, kun tällä hetkellä jokainen taimen tulee Vuokselle tankkiautossa.

Tavoite on realistinen, koska jo nyt yhdessä Vuokseen johtavassa purossa on omaa taimenkantaa, jota on varjeltu suuremmin huutelematta jo yli kymmenen vuotta.

-Yhtä tärkeää on saada kosken alueelle uusi visuaalinen elementti, joka lisää Patopuiston viihtyvyyttä.

Rakennetusta purosta voidaan saadaan yhtä viihtyisä kutualue kuin luonnonpurostakin vakuuttaa puron yleissuunnitelmaa tekevä maisema-arkkitehti Marja Mikkola.

Purojen rakentaminen ei ole vierasta Suomessakaan, mutta erityisen suosittua se on ollut Keski-Euroopassa ja Kanadassa.

-Työssä käytetään hyväksi lokikalojen luontaisia viettejä palata synnynsijoilleen ja nousta vastavirtaan. Luonnonmukaisuudella tässä pelataan.

Varsinainen kutualue rakennetaan puron loppuosalle, jossa puro mutkittelee välillä tasakorkeudessa pysyen ja välillä nopeammin pudoten.

Taimenen poikastuotantoalue vaatii Mikkolan mukaan pinta-alaa ja loivuutta.

Suojaisuutta luodaan vesikasveilla ja rannoille istutettavilla pensailla. Puron yläjuoksusta poiketen polut irtaantuvat rannasta, mutta aitaamiseen ei Mikkolan mielestä ole tarvetta.

Taimenen kutuaika on myöhään syksyllä. Silloin ulkoilijoiden määrä on muutoinkin vähäinen.

Vesi puroon otetaan putkella patopuiston yläpuolelta. Juoksutusmäärä on arvioitu enimmillään 300 litraksi sekunnissa. Luonnonmukaisuutta noudatellen juoksutus voi Mikkolan mukaan olla vähimmillään puolet pienempi.

Puron alku noudattelee entistä tukinuittouomaa.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala