Tekojäälle haetaan valtionapua

Tekojäälle haetaan valtionapua

JOUTSENO. Joutsenon keskustaajamassa luistellaan luonnonjäällä vielä ensi talvena. 500?000 euron avotekojääkaukalo on suurin yksittäinen kohde viime keväänä päätetyissä 1,7 miljoonan euron liikuntapaikkainvestoinneissa Joutsenoon.

Kaikkien kohteiden toteutukset ovat vielä suunnittelun alla.

– Koko pitkä lista on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2013 ja kesän 2014 aikana, Lappeenrannan kaupungin liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman kertoo.

Kaupunki hakee Joutsenon tekojäälle valtionapua vielä tämän vuoden loppuun mennessä.

– Haemme valtionapua myös Joutsenon päiväkotien ja koulujen lähiliikuntapaikkaprojektiin. Uskon, että myös saamme sitä, Oksman toteaa.

LÄHILIIKUNTAPAIKOILLE voidaan hankkia monenlaisia välineitä ja jopa ministadioneita. Liikuntatoimi haluaa suunnitella kohteet tarkasti.

– On tärkeää kuulla ensin, mitä kussakin päiväkodissa ja koulussa tarvitaan, Oksman sanoo.

Lappeenranta aikoo seurata muiden kaupunkien esimerkkiä ja käyttää Nuori Suomi ry:ä apuna lähiliikuntapaikkojen suunnittelussa.

– Meidän nuoruudessamme rekkitanko riitti, mutta ei enää. Tutkimusten mukaan oppimisaktiivisuus paranee, kun koulujen piha-alueet ovat kunnossa ja inspiroivat lapsia liikkumaan.

KAUPUNKI AIKOO käyttää Myllysaaren perusparannuksesta kertyneitä kokemuksia apunaan, kun Ahvenlammen uimaranta- ja ulkoilualuetta ryhdytään uudistamaan.

– Ahvenlampea kohennetaan samaan tapaan kuin Myllysaarta, eli tehdään pienimuotoinen perhepuisto. Jospa sen saisi rakennetuksi ensi keväänä.

RAHAA RIITTÄÄ myös Joutsenon urheilukeskuksen valaistun kuntoreitin tekniikan päivittämiseen nykyvaatimukset täyttäväksi. Reitille on tulossa uusia kuntoiluvälineitä, kuten muuallekin Joutsenoon.

– Lappeenrannan pururatojen varsille tehtiin kuntoiluvälineitä työllistämistöinä joskus 80-luvulla. Nykyisten välinetoimittajien mallistot ovat laadultaan aivan toisella tasolla kuin silloin, Oksman kertoo.

PULPIN, AHOLAN, Ravattilan ja Parjalan ulkokaukalot on tarkoitus uusia. Kunkin pohjalle on suunniteltu tekonurmimattoa, joka piristäisi kaukaloiden kesäkäyttöä.

Investointilistan hankalimmaksi kohteeksi on osoittautumassa Tiuruniementien alikulku, jota ulkoilureitti Rauhaan tarvitsisi. Alikulusta tulee mittava, sillä sen täytyy alittaa Tiuruniementie sekä kevyen liikenteen väylä.

– Saa nähdä, riittääkö olemassa oleva varaus kattamaan kulut, Oksman sanoo.

KOKONAAN oma hankkeensa on juniorikokoinen hiekkatekonurmikenttä, joka tulee Joutsenon koulun viereen.

– Tavoite on, että kenttä rakennettaisiin tarjouskilpailun jälkeen tänä syksynä.

Heli Blåfield

Kenttätyöntekijä Ahti Röyskö kolasi maaliskuussa Joutsenon keskusurheilukentän kaukaloa, johon tekojää rakennetaan. Joutsenon liikuntapaikkainvestoinnit eivät kasvata Lappeenrannan liikuntatoimen henkilöstötarvetta, vaan kohteet pystytään hoitamaan jatkossakin nykyisillä työntekijöillä.

On tärkeää kuulla ensin, mitä kussakin päiväkodissa ja koulussa tarvitaan.

Ilkka Oksman

Mistä on kyse

Joutsenon Energia Oy yhdistettiin Lappeenrannan Energia Oy:öön kuntaliitoksessa vuoden 2009 alussa.

Joutsenon Energian arvoksi määriteltiin 22,9 miljoonaa euroa, josta 1,7 miljoonaa korvamerkittiin jäähallin rakentamiseen Joutsenoon.

Joulukuussa 2011 Lappeenrannan kaupunginhallitus päätti luopua Joutsenon jäähallin rakentamisesta ja suunnata 1,7 miljoonaa euroa muuhun liikuntapaikkarakentamiseen Joutsenon alueella.

Joutsenolaisten kuulemisen jälkeen valmistelutyöryhmä laati esityksen rahan käyttökohteista, jonka kaupunginhallitus hyväksyi.

Työryhmä halusi suunnata investoinnit mahdollisimman laajoja käyttäjäryhmiä palveleviksi. Myös käyttökustannusten kasvu pyrittiin minimoimaan.

Joutsenon Energian liikuntainvestoinnit

1. Joutsenon keskuskentän avotekojääkaukalo, hiekkatekonurmipohja 500 000 euroa 2. Koulujen ja päiväkotien pihojen lähiliikuntapaikat, ministadionkaukalot ja liikuntaolosuhteiden parantaminen 400 000 e 3. Tiuruniementien alikulkutunneli hiihto-, ulkoilu- ja kävelyreitille Rauhaan 250 000 e 4. Keskusurheilualueen valaistun hiihto- ja kuntopolkureitin peruskorjaus, valaistuksen uusiminen ja liikuntavälineiden hankinta reitille sekä urheilukeskusalueelle 250 000 e 5. Ulkoluistelualueiden vanhojen kaukaloiden ja valaistuksen uusiminen, kaukaloiden pohjien parantaminen myös kesäkäyttöön soveltuvaksi 180 000 e 6. Ahvenlammen uimaranta-alueen ja ulkoilualueen peruskorjaus ja uudistaminen perhepuistoksi, liikuntaesteettömät ulkoiluväylät ja liikuntavälineet 120 000 e

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen