Uukuniemi Savonlinnan esikaupungiksi

Opetusneuvoksen ehdotus sai kannatusta Uukuniemi-juhlassa. Juhla keräsi lauantaina ja sunnuntaina noin 700 osallistujaa.

Anssi Kemppinen

UUKUNIEMI. Uukuniemen Kirkonmäelle kokoontui viikonloppuna satoja nykyisiä ja entisiä uukuniemeläisiä.

Hämeenlinnalainen Ijäksen pariskunta oli tullut Uukuniemi-seuran perinteisiin vuosijuhliin kesämökiltään Rautjärveltä.

-Perheeni lähti evakkoon nyt rajan takaisesta Mensuvaaran kylästä. Kerran olen siellä käynyt ja talosta on jäljellä enää kivijalka, sanoo Matti Ijäs.

Ijäs on asunut Lappeenrannassa ja parikymmentä vuotta Imatrallakin, mutta Uukuniemen muisto säilyy vahvana.

-Olen ollut papin virassa ja varsinkin Uukuniemen herätysliike on vaikuttanut elämääni vahvasti. Tein herätysliikkeestä yliopiston Laudatur-työnikin.

Vaimo Kirsti Ijäs toteaa lisäksi, että mies näkee Uukuniemestä ja kotipaikoista vahvoja uniakin.

UUKUNIEMI-SEURASSA pitkään toiminut Jouni Suppola on asunut Uukuniemellä ikänsä, lukuunottamatta pieniä pistoja maailmalle.

Reilu seitsemän vuotta sitten Suppolasta tuli kuitenkin virallisesti parikkalalainen, kun Uukuniemi, Saari ja Parikkala yhdistyivät. Valtiovallan kuntauudistuksen takia uutta yhdistymistä on taas mietittävä.

-Opetusneuvos Anja Kukkonen esitti lauantain puheessa hyvän idean, että alueen kylistä tulisi yksi yhtenäinen Uukuniemi, joka olisi Savonlinnan esikaupunki. Minustakin olisi hyvä ajatus pätkäistä Uukuniemen pitäjä Parikkalasta ja yhdistää se Savonlinnaan, jos tarvitsee liittyä.

Uukuniemi-juhlien pääpuhuja elinkeinoministeri Jyri Häkämies pitää kuntauudistusta haastavan, koska esimerkiksi Etelä-Karjalassa on Parikkalan ja Luumäen kaltaisia voimakkaasti itsenäisyydestä kiinni pitäviä kuntia.

Häkämies puolusti hallituksensa tekemiä kuntauudistuksen kuntakriteereitä, eikä lähtenyt arvioimaan uudistuksen vaikutuksia kuntakarttaan.

YLIHÄRMÄSTÄ tullut Taimi Ahola oli juhlilla neljättä kertaa. Ahola ehti olla uukuniemeläinen vain vuoden, kun perhe lähti evakkoon Ristilahdelta.

-Isä ja äiti eivät koskaan puhuneet Uukuniemestä, sillä menetys oli kova paikka. Vasta eläkeläisenä minulle heräsi kysymys, mistä minä ole kotoisin.

Aholan mukaan uusia juhlia tulee jo odotettua koko vuosi.

UUKUNIEMELÄISTÄ vahvaa yrittäjäperinnettä edustivat juhlilla Niko ja Juho Ainala, jotka myivät omia leikkiautojaan.

Ainalan perhe muutti Savonlinnasta isän kotikonnuille Uukuniemeen vasta muuta vuosi sitten.

-Ihan kivaa täällä on asua. Nyt kesällä me ajetaan pyörillä ja käydään uimassa. Kotiranta on meidän paras uintipaikka, pojat toteavat kuin yhdestä suusta.

Niko kerää rahaa Nintendoon ja Juho mönkijään.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Uukuniemi-seura juhli 60-vuotisuutta. Hämeenlinnalaiset Kirsti ja Matti Ijäs lähtivät sankarihautakäynnin jälkeen Pitäjäntuvalle.

Nuoret uukuniemeläiset Niko ja Juho Ainala myivät Uukuniemi-juhlilla leikkiautojaan.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen