Arki alkoi neuvolakeskuksessa

Lappeenrannan keskusta-alueen lapsiperheet saavat kaikki neuvola- ja perhepalvelut samasta osoitteesta.

Helka Pylkkö

Lappeenrannan uunituore hyvinvointineuvola aloitti toimintansa kaupungin ytimessä maanantaina.

Yhteisiin tiloihin Koulukatu 14:ään siirtyivät keskusta-alueen neuvolat Armilankadulta, Väinölänkadulta ja Voisalmesta. Äitiys- ja lastenneuvolan lisäksi rakennuksessa toimii perhesuunnitteluneuvola ja lapsiperheiden kotipalvelupiste.

-Syyskuun alussa aloittaa neuvolapsykologi, kertoo viransijainen perhepalvelupäällikkö, ylilääkäri Tarja Nylund.

Joukkoa vahvistaa ylilääkäri Reima Santala, joka osallistuu myös käytännön työhön.

Hyvinvointineuvolaan suunnitellaan lisäksi Pikkuapu-neuvontapistettä, jossa perheet saisivat ohjausta lapsiperheiden palveluihin.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri päätti neuvolaverkkouudistuksesta viime vuoden loppupuolella. Sen jälkeen valmistelut etenivät ripeästi.

Palveluiden kokoaminen saman katon alle tiivistää henkilökunnan yhteistyötä ja rohkaisee asiakkaita eri asiantuntijoiden luo.

Perheiden omat terveydenhoitajat pysyvät ennallaan.

-Ei ole tarkoitus, että yhdellä kertaa mennään yhdelle hoitajalle ja toisella kertaa toiselle, Nylund painottaa.

Työntekijän sairastuessa tuuraaja löytyy aiempaa helpommin, joten perumiset vähenevät. Sijaista kun voidaan hakea naapurihuoneista eikä kilometrien takaa.

Tulossa on myös keskitetty ajanvaraus, mutta toistaiseksi vanhat puhelinnumerot ovat voimassa.

Neuvolan ryhmätiloissa järjestetään perhevalmennusta sekä esimerkiksi vanhempainryhmien ja lasten painonhallintaryhmien kokoontumisia.

Työhuoneita on kaikille vakituisille työntekijöille. Odotustilat kokoavat asiakkaat yhteen, vaikkapa vaihtamaan kuulumisia.

-Huoneet ovat rauhalliset. Ei tämä mikään hulinapaikka ole, Nylund sanoo.

Lääkäreillekin tilaa piisaa. Enää ei jouduta odottelemaan huoneiden vapautumista, jotta lääkäri saataisiin taloon.

Pieni pulmapähkinä ovat parkkitilat. Asiakaspaikkoja on kymmenen. Kadun varrella parkkipaikkoja kuitenkin on, ja julkinen liikenne kulkee aivan vierestä.

Somat keinutuolit ja lelulaatikot värittävät odotustiloja. Portti estää lapsia joutumasta rappusiin, ja vaunut voi jättää eteiseen.

-Rakennus on saatu monipuoliseksi ja toimivan tuntuiseksi, Nylund arvioi.

-Ensin harmitti, kun lähempää lopetettiin neuvola, mutta autolla me olemme muutenkin kulkeneet. Loppujen lopuksi mikään ei muuttunut. Tämä näyttää siistiltä. Lapsille on hyvät leikkitilat, perheenisä Jore Kyllönen kuvaa.

Poika Kristian kehuu leluja puuhiensa tiimellyksestä. Kolmattaan odottava vaimo Mariina Keskinen kutsutaan pian huoneeseen. Arki uudessa neuvolassa on alkanut.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Viikon ikäinen poika lepäsi punnittavana Koulukadun upouudessa neuvolassa keskiviikkona. Taustalla seisoo isä Atte Hytönen. Neuvolan kahta kerrosta yhdistää hissi, joka liikkuu vain painamalla nappia pohjassa koko matkan (alhaalla oikealla). Näin varmistetaan, etteivät lapset vahingossa liikuttele hissiä.

Kirjoittaja:
Helka Pylkkö