Ekovoimala testiin Taipalsaarella

Saimaanharjulla aloitetaan syksyllä uudenlaisen pienvoimalan koekäyttö. Rahoitusvaikeudet viivästyttivät koekäytön aloittamista kolmella vuodella.

TAIPALSAARI. Lappeenrantalaista keksintöä, puuenergialla toimivaa pienvoimalaa, testataan syksyllä Taipalsaarella.

Pienvoimala tulee Saimaanharjun lämpökeskuksen rinnalle. Asennustyöt alkavat syyskuussa, ja ensimmäisten pellettien on tarkoitus palaa lokakuussa.

— Kaikki lämpö, mitä meidän voimalaitoksella tuotetaan, korvaa maakaasulla tuotettua lämpöä, voimalan kehittäjän Ekogen Oy:n toimitusjohtaja Marko Karhunen kertoo.

— Laitos tuottaa ohessa myös sähköä, joka menee Lappeenrannan Energian sähköverkkoon.

Pienvoimala on pikkumökin kokoluokkaa: 14 metriä pitkä ja kuusi metriä leveä. Korkeutta sillä on reilu neljä metriä. Voimalaitos tuottaa lämpöä noin 50—100 asunnon tarpeisiin, ja samalla mikroturbiini pyörittää sähköä. Hintaa laitoksella on toimitusjohtajan mukaan pyöreästi ”alle miljoona”.

— Käytön aikana polttoainekulut on suurin kustannuserä. Laitosta pystytään käyttämään puuhakkeella, joka on selkeästi halvempaa kuin esimerkiksi öljy, maakaasu tai pelletti.

Kun ensimmäiset testitulokset saadaan, laitosta aletaan Karhusen mukaan kauppaamaan entistä aktiivisemmin. Kiinnostuneita ostajia on jo ollut Suomessa ja ulkomailla.

— Siellä on ollut esimerkiksi pk-yrityksiä, kuntia, energialaitoksia ja ulkomailta erilaisia toimijoita.

Alunperin voimala oli tarkoitus saada testiin jo kolme vuotta sitten. Myynnin piti alkaa vuonna 2010.

— En ollut vielä tuossa vaiheessa yrityksen toiminnassa mukana, mutta esimerkiksi rahoituskuviot olivat tuolloin vielä auki, Karhunen kommentoi.

— Teknisessäkään mielessä ei ole tietenkään kovin yksinkertainen projekti ryhtyä puhtaalta pöydältä rakentamaan voimalaitosta.

Keväällä Ekogenillä oli mahdollisuus saada voimala Lappeenrannan Energialle testikäyttöön.

— Taipalsaaren tontti oli meidän kannalta huomattavasti soveltuvampi. Se on sellainen ympäristö, jollaiseen pyrimme toimittamaan laitoksia jatkossa.

Helppo pystytysvaihe on Ekogenin voimalan erikoisuus. Voimala tehdään tehtaalla valmiiksi ja siirretään konttina paikanpäälle.

Karhusen mukaan voimalan asennustyöt kestävät Saimaanharjulla pari viikkoa.

— Nyt kun on ensimmäinen laitos, niin siihen menee hivenen kauemmin kuin tulevaisuudessa.

Pienvoimalan käyttö perustuu lähienergia-ajatukseen. Aluksi voimalassa kokeillaan pellettejä, mutta myöhemmin käytettävä hake on Taipalsaaren metsistä. Täydellä teholla haketta palaa vuorokaudessa toistakymmentä kuutiota. Silloin polttoainesäiliö täytetään arviolta pari kertaa viikossa.

— Sen kummempaa rekkarallia ei tule, Karhunen toteaa.

— Samassa yhteydessä voidaan katsoa, että kaikki on ok. Voimala ei tarvitse jatkuvaa miehitystä, vaan pääasiassa se tuottaa lämpöä ja sähköä yksinään.

Kirjoittaja:
Emilia Lavonen