Joulu soi säästöliekillä

Lappeenrannan kaupunginorkesteri joutui perumaan perinteisen joulukonserttinsa säästösyistä. Syyskauden konserttitarjonta on kuitenkin runsas.

Silja Massa

Talousvaikeudet painavat Lappeenrannan kaupunginorkesteria. Perinteinen joulukonsertti Etelä-Karjalan klassisen kuoron kanssa jouduttiin perumaan kustannussyistä.

— Tämä on talouspoliittinen juttu. Orkesteri kulutti ison osan varoistaan konserttikiertueella Unkarissa. Lisäksi kaupunginteatterin talousahdinko painaa meitäkin, kertoo kaupunginorkesterin intendentti Milko Vesalainen.

Kaupunginorkesterin alustavissa suunnitelmissa oli palkata joulukonsertin solisteiksi huippunimiä. Kun nimekkäisiin esiintyjiin ei ollutkaan varaa, konsertti päätettiin perua kokonaan. Orkesterilta kuullaan joulumusiikkia ainoastaan kahdessa pikkutapahtumassa Lappeenrannan pääkirjastossa ja Lappeenrannan Prismassa joulukuun alussa.

— Valintoja täytyy tehdä. Kaikkea ei voi saada joka vuosi. Kalliin joulukonsertin järjestäminen olisi ollut pois muusta ohjelmistosta, Vesalainen sanoo.

— En usko, että tästä koituu kenellekään suurta vauriota. Joulun aikahan on täynnä muita konsertteja.

Joulukonsertin sijaan orkesteri järjestää syyskaudella runsaasti muita konsertteja. Vesalainen nostaa esiin erityisesti Arto Noraksen 70-vuotisjuhlakonsertin.

— Noras on kansainvälinen mestarisellisti, jota ei ikä paina. On upeaa saada hänet meille solistiksi.

Konsertissa kuullaan säveltäjä Harri Vuoren uuden teoksen kantaesitys.

— On aina mielenkiintoista kuulla sävellys, jota ei ole koskaan aikaisemmin soitettu yleisölle, Vesalainen sanoo.

Vierailevia kapellimestareita syyskaudella ovat esimerkiksi Anna-Maria Helsing ja unkarilainen András Vass. Lokakuussa orkesteri esittää Bachin konserttoja Jaakko Kuusiston johdolla.

Myös Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut työllistävät kaupunginorkesteria. Kaamos katkotaan pikkujouluaikaan perinteisesti suuressa viihdekonsertissa, joka toteutetaan yhteistyössä Rakuunasoittokunnan kanssa.

Kaupunginorkesterin kevätkauden konserteissa kävi 2 454 lipun ostanutta kuulijaa. Koska orkesterilla oli myös muita esiintymisiä, kuten tilauskonsertteja, kuulijamääräksi kertyi orkesterin oman tilastoinnin mukaan yli 7 600. Orkesteri esiintyi kevätkaudella yhteensä 19 konsertissa tai muussa yleisötilaisuudessa.

Edelliskevääseen verrattuna kuulijamäärä hivenen laski.

Vesalainen toivoo, että mahdollisimman moni lappeenrantalainen löytäisi syyskaudella tiensä kaupunginorkesterin konserttiin.

— Elävän orkesterin kuuleminen on täysin eri asia kuin musiikin kuuntelu levyltä. Toivon, että ihmiset tulisivat edes kerran kokemaan sen omilla korvillaan. Moni saattaisi yllättyä.

Musiikki on Vesalaisen mukaan erinomainen kaamoksen torjuja.

— Pimeys ei ahdista niin paljon, kun musiikin värit, varjot ja valot tuovat mieleen kimmeltäviä tunteita ja tunnelmia.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Lappeenrannan kaupunginorkesteri esiintyi HC Saimaan avajaisissa viime syksynä.

Kirjoittaja:
Silja Massa