Kaupunki antautui ilkivallalle

Mikonsaaren laavu on kuin pyörremyrskyn jäljiltä. Kaupunki ei enää korjaa sitä. UPM siistii Kotasaaren ja purkaa siellä olevat uimakopit ja matonpesulaiturin.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Ilkivallan tekijät ovat jättäneet jälkeensä hirveän sotkun Lappeenrannan Mikonsaaressa. Laavu on kuin pyörremyrskyn jäljiltä. Rikotun laavun lisäksi rannalla lojuu muun muassa syömättömiä eväitä ja vaatteita.

Lappeenrannan kaupungin liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman on harmissaan. Hänelle tieto rikotusta grillikatoksesta ei tullut yllätyksenä. Kaupunki on korjannut laavua jo monta kertaa.

Nyt kaupunki heittää pyyhkeen kehään. Mitta on tullut täyteen, ilkivallan tekijät ottivat voiton.

-Pakko nostaa kädet ylös. Me emme korjaa sitä enää, Oksman sanoo.

-Puretaan pois kivijalkaan asti.

Purettavaa grillikatoksessa ei tosin ole enää paljon.

KAUPUNGIN liikuntapaikat joutuvat usein ilkivallan kohteeksi. Jälkien korjaaminen on käynyt kalliiksi. Mikonsaaren grillikatoksella kaupunki on joutunut käymään usein.

Vaikka se sijaitsee kallioisessa maastossa Mikonsaaren itäpuolella, se on ollut kuitenkin kovassa käytössä. Grillikatokselle vie saaren luontopolku.

-Mikonsaaren laavu kuuluu samaan sarjaan Uus-Lavolan laavun kanssa. Myös siellä on tehty tihutöitä säännöllisin väliajoin.

Oksmanin mukaan Mikonsaaressa on ollut ongelmia jo 90-luvulta lähtien. Milloin sieltä on viety kirves ja milloin taas saha. Grillikatoksen käyttäjien huussi on metsätien varrella lähempänä Mikonsaaren parkkipaikkaa. Huussien vieressä on myös halkovaja. Niissä ei ole tehty ilkivaltaa. Myös rannalla oleva laituri on säästynyt ilkivallalta.

-Hyttisen Saku toi sinne laiturin joitain vuosia sitten. Tarkoituksena oli, että veneellä olisi viety sinne ihmisiä ulkoilemaan luontopolulle ja laavulle, mutta nyt lienee parempi viedä laituri sieltä pois, Oksman sanoo.

ILKIVALLALTA ei ole välttynyt Kotasaarikaan. Myös siellä on ollut tänä kesänä villiä menoa. Alue on näyttänyt aika ajoin kaatopaikalta. Roskat ovat jääneet rannoille. Yksityiset ihmiset ovat yrittäneet siivota toisten jätöksiä, mutta roskaajien tahdissa on ollut vaikea pysyä.

Kotasaari kuuluu UPM:lle. Metsäyhtiö omistaa myös siellä olevat uimakopit ja matonpesulaiturin. Vuosikymmeniä vanhat uimakopit hiekkarannan äärellä ovat rähjäisessä kunnossa.

Johtaja Samuli Eerolainen UPM Kiinteistöistä sanoo, että kopit ja laituri ovat jo niin huonossa kunnossa, että ne täytyy purkaa.

-Ajankohtaa en osaa sanoa, mutta jollakin aikataululla ne puretaan pois. Siinä yhteydessä pitää tutustua myös laajemmalti sen alueen kuntoon ja siisteyteen, Eerolainen toteaa.

KUVATEKSTI

Arttu Muukkonen

Mikonsaaren laavulla odottaa lohduton näky.

Laavu on revitty nauloineen päivineen.

Tekijöiltä lienee jäänyt yksi makkara syömättä.

Vuosikymmeniä vanhat Kotasaaren uimakopit puretaan pois.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen