Sikailu suututtaa Linnoituksessa

Linnoituksen yö on jokavuotinen ponnistus alueen asukkaille. Suurin ongelma on juhlijoiden virtsaaminen talojen pihapiiriin.

LAPPEENRANTA. Viime vuonna Jouko Kolhosen salaattikasvimaalta löytyi käytettyjä tamponeja ja likaisia vessapaperimyttyjä. Linnoituksen asukkaat joutuvat vuosittain kestämään sotkun, jonka Linnoituksen yön juhlijat alueelle aiheuttavat.

– Ulostaminen, huliganismi ja vandalismi ovat suurimmat ongelmat, Linnoituksen asukasyhdistyksen puheenjohtajana toimiva Kolhonen luettelee.

– Joka vuosi on sattunut jotain. Pahimpia ovat olleet pari viimeistä vuotta.

Kolhosten Frisenheiminkujalla sijaitseva omakotitalo on säästynyt pahimmilta vaurioilta. Tuhoa ovat aiheuttaneet lähinnä pihapiiriin tarpeilleen tulleet juhlijat. Pokrovanaukiolla talon ikkunoista on sen sijaan lentänyt läpi nyrkinkokoisia kiviä.

– Viime vuonna siellä sijaitseva kerrostalo aidattiin, kun juhlijat pyrkivät sisään rappukäytävään. Asukkaat pistettiin häkkiin, kun roistot juoksivat vapaana, Kolhonen naurahtaa.

Linnoituslaisten keinot suojautua tulevan viikonlopun levottomuuksilta ovat vähäiset. Omaa pihaa ei pysty muilta sulkemaan, eikä Kolhonen niin haluaisikaan tehdä.

– Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että ihmiset liikkuvat Linnoituksessa ja käyvät pihassamme. Asiallinen käyttäytyminen on tervetullutta.

Ongelmia tulee siinä vaiheessa, kun vierailijat ryhtyvät virtsaamaan talon kuistille.

– Aikaa täällä saa viettää, mutta huussi emme ole, Korhonen toteaa.

Hän ihmettelee juhlijoiden tarvetta ulostaa talojen läheisyyteen, sillä alueella on myös yleisiä vessoja.

Yksi keino omista oikeuksista kiinnipitämiseen on ollut reklamointi. Asukkaat ovat usean vuoden ajan valittaneet järjestyshäiriöistä kaupungin kulttuuritoimelle ja viranomaisille. Nyt toimenpiteisiin on ryhdytty, Kolhosen mukaan kymmenen vuotta liian myöhään.

– Olisi pitänyt tehdä enemmän ennaltaehkäisevää työtä. Nyt annettiin mennä niin kauan kuin se oli mahdollista. Viime vuonna homma karkasi täysin käsistä, ja esimerkiksi kesäteatterin alueella vallitsi täysi kaaos. Asialle oli pakko tehdä jotain.

Tapahtuma on tänä vuonna palautettu yksipäiväiseksi ja alkoholin nauttiminen sataman ja linnoituksen alueella on kielletty. Kolhonen uskoo toimenpiteiden tepsivän.

Kaikesta huolimatta Kolhonen ei haluaisi Linnoituksen yön loppuvan kokonaan. Tapahtuma on tervetullut, ja hänen mielestään on vain mukavaa, että kaupunkilaiset viihtyvät Linnoituksen alueella.

Kolhoselle riittäisi se, että juhlijat kunnioittaisivat yksityisyyttä ja että asukkaiden turvallisuus olisi taattu myös juhlan aikana.

– Itse tapahtumassa ei ole mitään ongelmaa. Ongelma ovat nuoret ihmiset, jotka eivät valitettavasti osaa käyttäytyä. Suurin osa nuorisosta juhlii sivistyneesti, mutta pieni sikailijaporukka pilaa koko joukon maineen.

Marleena Liikkanen

Linnoituksessa asuvan Jouko Kolhosen kotipihaa käytetään Linnoituksen yön aikana yleisenä vessana.

Aikaa täällä saa viettää, mutta huussi emme ole.

Jouko Kolhonen

Kirjoittaja:
Jonna Mielonen-Jumisko