Suomijärvellä kohtalonhetket

Maakunnan jäljellä olevat leirintäalueet jakavat Huhtiniemen asiakkaat. Uukuniemen Papinniemen esimerkki osoittaa pienenkin voivan menestyä.

Anne Kokkonen

SUOMENNIEMI. Matkailuyritysten lilliputtisarjaan kuuluva Suomijärven leirintäalue sinnittelee yhä mukana kuvioissa. Alkava syksy on leirintäalueelle käänteentekevä, sillä toiminnan jatkuminen on kiinni viidestätuhannesta eurosta.

Ostajaehdokas on tarjonnut neljän hehtaarin suuruisesta camping-alueesta ja kahdesta lisämaahehtaarista 195 000 euroa. Suomenniemen kunta pitää kiinni 200 000 euron kauppahinnasta.

Jos hinnasta päästään sopimukseen, leirintäalueen tulevaisuus on turvattu. Alueella toimiva yrittäjä Kimmo Karjalainen jatkaa silloin toimintaa uuden omistajan vuokralaisena.

MÄNTYMETSÄÄN ja hiekkarantaan rajoittuva leirintäalue on erähenkisille keskieurooppalaisille unelmien täyttymys. Suomijärvellä viihtyvät myös ne suomalaiset, jotka arvostavat kuikan huudon peliautomaatin vinkunaa korkeammalle.

-Tällä hetkellä kaikki leiriytyjät ovat venäläisiä ja ranskalaisia, Karjalainen paljastaa.

Ensimmäisellä kerralla Suomijärven leirintäalueelle tullaan usein vahingossa. Asiakkaat korostavat tarvitsevansa majoituspaikkaa ainoastaan yhdeksi yöksi.

-Seuraavana aamuna he tulevat kysymään, saisivatko vielä jäädä. Lopulta he lähtevät täältä viikon päästä.

Suomijärven vaatimattomuus on miellyttänyt matkailijoita, mutta kunnostustöitä ei voi siirtää loputtomiin. Maisema alkaa kasvaa umpeen ja rakennukset kaipaavat remonttia.

-Varastoa tarvittaisiin ja nettisivutkin pitäisi uusia. Mitään isoja muutoksia ei ole tarkoituskaan lähteä tekemään.

HUHTINIEMEN leirintäalueen sulkeutuminen vaikuttaa kaikkien lähiseudun leirintäalueiden toimintaan. Yhä useamman yöpyjän voi odottaa eksyvän tulevaisuudessa Suomijärvelle asti.

Luonnon ja pienimuotoisuuden lisäksi Suomijärven valtteja ovat kanootit. Karjalaisen varastoista löytyy melontavarusteita joka lähtöön, vaikkei leirintäalueen yhteydessä toimivan melontakeskuksen palveluja olekaan viime aikoina aktiivisesti markkinoitu.

Imatran Ukonniemi sekä Taavetin lomakeskus ja camping tarjoavat majoitusta oheispalveluineen huomattavasti suuremmassa mittakaavassa. Suomijärven kanssa lähinnä samassa sarjassa painii Papinniemen leirintäalue entisellä Uukuniemellä.

Hieno hiekkaranta ja uudet rakennukset ovat nostaneet siellä kävijämääriä kesä kesältä. Myös markkinointiin panostaminen on selvästi kannattanut.

-Parikkalan kunta aikoo vähän laajentaa aluetta, mutta alueen luonne ei muutu, neljän nuoren miehen yrittäjäporukkaan kuuluva Tuomas Tiainen lupaa.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Kimmo Karjalainen toivoo luonnonkauniin rannan pysyvän leirintäaluekäytössä.

Suomijärven leirintäalueen rakennusten kunnostaminen alkaa, jos kauppahinnasta päästään sopimukseen.

Mitä tapahtui leirintäalueille?

Koitsanlahti, Parikkala: lopetettiin 1990-luvun puolivälissä ja muutettiin kyläläisten uimarannaksi.

Huhmarkallio, Taipalsaari: lopetettiin 1900-luvun lopulla ja muutettiin asuntoalueeksi.

Paimensaari, Savitaipale: lopetettiin 1990-luvulla ja muutettiin asuntoalueeksi.

Saarajärven leirintäalue, Luumäen ja Kouvolan rajaseutu: myytiin venäläisille vuonna 2007.

Suur-Saimaan lomakeskus ja camping, Taipalsaari: suljettiin vuonna 2007. Alueen tulevaisuus yhä avoin.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen