Yliopiston asema vahvistuu

VTT tuo erotustekniikan tutkimusryhmän Lappeenrantaan. Skinnarilan kampukselle syntyy uusia työpaikkoja kasvavalle alalle.

Harri Manskinen

Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT tiivistävät ja laajentavat yhteistyötään.

VTT perustaa yliopiston Erotustekniikan keskuksen yhteyteen uuden tutkimusryhmän. Samalla Lappeenrantaan syntyy kansainvälisesti merkittävän alan tutkimuskeskittymä.

Tällä hetkellä yliopistolla tehdään erotustekniikkaan liittyvää tutkimusta yhdeksän professorin ja 70 tutkijan voimin. Lisäksi keskuksella on rahat kahteen uuteen professuuriin.

Ensi vuonna syventyvä yhteistyö tuo yliopistolle uusia työpaikkoja, kun VTT:n tutkijat asettuvat keskukseen.

-Tällä yhteistyöllä on piristävä vaikutus yliopistossamme tehtävään tutkimukseen. Erotustekniikan keskus on ollut merkittävässä roolissa toteuttamassa strategiaamme vihreän energian ja teknologian huippuosaajana, sanoo yliopiston rehtori Ilkka Pöyhönen.

-Kansainvälisen tason tutkimus edellyttää riittävää kriittistä massaa. Saman katon alle pitää saada riittävä määrä alan huippuosaajia.

Erotustekniikka tieteenalana kuulostaa monelle yliopiston ulkopuoliselle hyvinkin vieraalta aiheelta, mutta todellisuudessa erotustekniikan merkitys kasvaa.

Iso syy taustalla liittyy ympäristöasioihin ja energiatalouteen. Alan vahva perusosaaminen takaa jo nyt monen suomalaisen puhtaan teknologian yrityksen menestymisen maailmalla.

-Uskon, että materiaali- ja energiatehokkuutta voidaan parantaa vielä monissa prosesseissa, sillä uusiutuvien raaka-aineiden osuus globaalissa teollisuustuotannossa tulee kasvamaan ja monipuolistumaan, sanoo eilen Lappeenrannassa vierailut VTT:n tutkimusjohtaja Erja Turunen.

Etelä-Karjalassa erotustekniikkaa hyödyntävät muun muassa metsä- ja kaivosteollisuus sekä elintarvike- ja kemianteollisuus. Julkisella sektorilla esimerkiksi jäteveden puhdistamisessa käytetään erotustekniikan menetelmiä.

Turunen uskoo, että yhteistyö elinkeinoelämän kanssa tiivistyy jatkossa.

Keskuksen johtaja Vesa Karvonen on innoissaan yhteistyön tiivistymisestä.

-VTT:n tutkijoilla on paljon henkilökohtaisia kontakteja maailmalla. Sitä kautta voimme vaihtaa tietoa ja syventää sekä laajentaa tutkimusosaamistamme.

Tähän uskoo myös Turunen.

-Yhdessä pystymme tekemään kovan luokan tutkimusta ja voimme soveltaa tuloksia kotimaassa ja maailmalla, Turunen sanoo.

VTT sijoittuu yliopiston kemiantekniikan osaston sisälle. Uusia seiniä Skinnarilaan ei tarvita, sillä erotustekniikan keskuksella on valmiina tuoreet tilat.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Mika Mänttäri on yksi Erotustekniikan keskuksen yhdeksästä professorista. Keskus saa lisävoimaa ensi vuonna, kun yhteistyö VTT:n kanssa tiivistyy.

Saman katon alle pitää saada riittävä määrä huippuosaajia Ilkka Pöyhönen

Kirjoittaja:
Harri Manskinen