Joutsenosta löytyi kultaa

Malminetsijä Raimo Ronkasen löytämässä kivessä on kultaa 4,8 grammaa tonnissa. Sillä pääsee 2 000 euron palkinnolle.

Ilpo Leskinen

Joutsenoon on täysi syy odottaa kultakuumetta. Lappeenrantalainen malminetsijä Raimo Ronkanen on löytänyt kultapitoista kiveä Myllymäen laskettelukeskuksen ja Hauksuon kaatopaikan tietämiltä.

Löydös on sen verran kiinnostava, että Ronkanen sai Geologian tutkimuskeskukselta (GTK) keskiviikkona 2 000 euron kansannäytepalkinnon. GTK jakoi palkintoja viime vuoden löydöksistä.

Ronkanen kertoo löytäneensä kultaesiintymän vuosi sitten keväällä hakkuuaukiolta. Hän on etsinyt malmia vuosikausia Joutsenosta ja löytänyt aiemmin viitteitä kuparista ja nikkelistä.

— En ollut kultaa etsimässä. Löysin ruhjeikon, jonka arvioin olevan emäksinen vulkaniitti.

Vulkaniitti on muinaisten tulivuorenpurkausten synnyttämää kiviainesta.

— Siinä oli ruosteista kiveä ja kvartsiporfyyriä. Tiedän, että vulkaniitti on lupaava paikka etsiä jalometalleja ja kyseisessä paikassa voisi olla kultaa. En silti siinä mitään kultaa nähnyt.

Ronkanen on jo kahdesti käynyt GTK:n tutkijan kanssa löytöpaikalla.

GTK:n mukaan Ronkasen löydös on uusi kultaviite Joutsenosta.

Kultaa 4,8 grammaa tonnissa sisältävä näyte on kvartsiutunutta, ruosteista ja rapautunutta kiveä. Se on peräisin joko valtaosin peittyneestä isosta lohkareesta tai pienialaisesti paljastuneen kallion pinnasta.

GTK tekee esitutkimuksia löytöpaikalla ja lähialueella. Tulokset ratkaisevat, tehdäänkö jatkotutkimuksia. Kultakaivoksesta puhuminen on vielä ennenaikaista.

Lauritsalassa asuva 71-vuotias Ronkanen on harrastanut malminetsintää 45 vuotta. Hänet on palkittu useita kertoja, niin suurilla kuin pienillä palkinnoilla.

Alkuaikoina etsinnät keskittyivät Lauritsalan edustalle ja Taipalsaaren nikkelivyöhykkeelle. Hän on tehnyt tutkimuksia myös Lappeenrannan Kasukkalan seudulla, kunnes kiinnostus siirtyi Joutsenoon.

Geologian harrastus alkoi aikoinaan kalareissuilla. Ronkanen tutki kiinnostuneena rantakiviä, ja veli osti hänelle kivikirjan.

Ensimmäisen kerran hänet palkittiin 1970-luvun alussa, kun hän löysi nikkeliä Tuosansaaren luoteisrannalta.

Vuonna 1979 Ronkanen sai kymmenen tuhannen markan pääpalkinnon. Hän löysi Kattelussaaren Mäntysaaresta kuparia, sinkkiä, hopeaa ja kobolttia. Hän osti palkintorahoilla perämoottorin ja veneen.

GTK jakoi keskiviikkona kansannäytepalkintoja viime vuoden löydöksistä. Pääpalkinto oli 3 000 euroa. 2 000 euron palkintoja jaettiin Ronkasen lisäksi kolmelle malminetsijälle. Lisäksi jaettiin lukuisia pikkupalkintoja.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen