Juutinen joutui näyttelijäksi

Leea Klemolan ohjaama Vaarallisia suhteita sijoittuu näyttelijöille tuttuun työyhteisöön, teatteriin. Jari Juutiselle näytteleminen on kova paikka.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenranta. Teatterinjohtaja Jari Juutisen itsetunto on ollut viime aikoina kovilla. Syynä on, että ensi lauantaina hän nousee Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttämölle Leea Klemolan ohjaamassa komediassa Vaarallisia suhteita.

— Kun tekee sellaista, mitä ei tunne osaavansa, kyllä se raastaa itsetuntoa. Huonouden tunne on musertava, Juutinen arvioi itseään näyttelijänä.

Hän sanoo kuitenkin ottavansa harjoittelussa loppukirin.

— Lauantaina lupaan olla edes vähän parempi.

Kun Juutinen vakavoituu, hän myöntää harvinaisesta näyttelijän roolista olevan hyötyä.

— Yleensä katselen kokonaisuutta täältä katsomosta käsin ohjaajan roolissa. Kun odottelee omaa vuoroaan kulisseissa näyttelijänä, työn näkee ihan eri näkökulmasta.

— Itselläni on ohjaajana tapana tehdä nopeita, kenties lähes viime hetken muutoksia. Nyt huomaan, kuinka paljon töitä se muutos voi teettää kaikille muille.

Juutinen esittää roolihahmoaan, äänimies-Aulista, omassa t-paidassaan ja lenkkareissan. Mitä tekemistä Auliksella on näytelmässä, joka alun perin kertoo 1700-luvun ylhäisön eroottisista juonitteluista?

Leea Kelmola ja Rosa-Maria Perä ovat siirtäneet näytelmän nykyaikaan. Seurapiirien sijaan juonittelu tapahtuu työpaikalla, teatterissa.

— Eletään lähitulevaisuuden Suomessa, jossa on enää neljä teatteria jäljellä. Taide on henkitoreissaan, Leea Klemola kertoo.

Näytelmän teatteri on pysynyt pystyssä, koska teatterinjohtaja on tehnyt diilin kirkon kanssa. Kirkko rahoittaa teatteria, kunhan ohjelmisto on peräisin Raamatusta.

Ei kuulosta ainakaan silti tutulta elokuvaversiolta, Valheilta ja viettelykseltä, jota tähdittivät Glen Close ja John Malkovich.

Miksi Klemola tarttui juuri tähän tekstiin, jos halusi kuvata nykyelämää?

— Vaikka markiisittaret, kreivit ja tyylipuvut ovat poissa, jäljellä ovat henkilöiden väliset suhteet ja suuri osa juonesta.

— Pohjimmiltaan näytelmä kertoo rakastetuksi tulemisen kaipuusta ja antautumisen pelosta. Ne asiat eivät ole millään tavoin vanhentuneet.

Vaarallisia suhteita -näytelmän ensi-ilta 15.9. Lappeenrannan kaupunginteatterissa.

KUVATEKSTI

Aki Loponen

Teatterinjohtaja Jari Juutinen näyttelee Vaarallisissa suhteissa äänimies-Aulista.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto