Kannas-keskuksen kohtalonhetket

Kannas-keskuksen ajankohtaisista asioista tiedotetaan tänään. Polttavin kysymys on, jatketaanko hankkeen suunnittelua — ja jos, niin millaisena.

Piia Kaskinen

Lappeenranta. Kannas-keskus ei toteudu alkuperäisten suunnitelmien mukaisena.

— Uudisrakennuksen tekemiseen ei ole mahdollisuutta. Se on ainakin minun henkilökohtainen mielipiteeni, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.).

Uudisrakennuksen oli tarkoitus yhdistää kaksi Lappeenrannan Linnoituksen makasiinia: länsilaidalla oleva rakennus ja nykyään kaupunginarkistona toimiva, samannäköinen talo.

Kannas-keskuksen oli tarkoitus käyttää kaikkia kolmea tilaa.

Vaikkei uutta rakenneta, muut mahdollisuudet ovat auki. Kuten kahden erillisen makasiinin käyttäminen.

Todennäköisintä kuitenkin lienee, että keskus rakennetaan vain A1-makasiiniin. Se on jo remontoitu hankkeen piikkiin.

— Silloin suuri murhe on, ettei mukaan saada kaikkia kaavailtuja elementtejä, kuten Rakuunamuseota. Kuitenkin rakuunat ovat sellainen asia, jota ei muualta löydy. Ilman museota samantyyppinen keskus olisi voitu saada aikaan jo vuosia sitten, miettii kaupunginvaltuutettu Juha Härkönen (myö).

Kannas-keskuksen alkuperäinen budjetti oli kuusi miljoonaa. Kaupunki lupasi hankkeelle kaksi ja valtio kaksi, mikäli loput kaksi saadaan kokoon keräyksellä.

Aivan sitä summaa ei liene tiedossa.

— Tällä hetkellä ei olla lähellä kuutta miljoonaa. Mutta silläkään summalla ei saataisi kasaan alkuperäisen suunnitelman mukaisia asioita, Torniainen huomauttaa.

Paljonko keräys on toistaiseksi tuottanut, se paljastetaan tänään.

— Takkia ei varmaan saada, mutta saadaanpa sentään housut. Kysymys on, haluammeko niitä housuja vaiko emme, Härkönen tuumaa.

Mikään ei ole vielä varmaa: vielä tänään ei tehdä päätöstä hankkeen toteuttamisesta tai hautaamisesta. Sellainen kuitenkin halutaan vielä tämän vuoden aikana. Asiasta päättää kaupunginvaltuusto.

— Miten käy, jos rahoitus ei ole kokonaan kasassa? Pyörretäänkö valtuuston aiemmin tekemä päätös? Jos se pidetään voimassa, niin sitten tämä oli tässä, miettii Härkönen.

Keskuksen olisi tarkoitus houkutella noin 35 000 kävijää vuosittain. Heitä houkuttaisi muun muassa Kannaksen tapahtumista 3D-tekniikalla tehty lyhytelokuva.

Komean, kattavan ja mittavan elokuvan käsikirjoittajaksi väläytellään Kari Kyrönseppää.

— Mutta jos kahta keräysmiljoonaa ei ole kasassa, lähteekö kaupunki tuottamaan elokuvaa? Härkönen kysyy.

Elokuvasta ja muista keskukseen suunnitelluista sisällöistä kerrotaan tarkemmin tänään.

KUVATEKSTI

Tuuli Truhponen

Kannas-keskukselle kaavailtu A1-makasiini. Taustalla pilkottaa kaupunginarkistona toimiva makasiini.

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen