Lido-yhtiölle 70 työpaikkaa

Latvialainen Lido-yhtiö aikoo perustaa Lappeenrantaan ravintolan ja pienen huvipuiston. Sijoituspaikaksi on vahvoilla ABC Viipurinportin tienoo.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Latvialainen Lido-yhtiö etsii tonttia pientä huvipuistoa ja ravintolaa varten Lappeenrannasta. Yhtiön on tarkoitus päästä pian rakentamaan. Työpaikkoja on luvassa noin 70.

— Olen aika varma, että avaamme Lappeenrannassa ensi vuonna, sanoo Lidon kehitysjohtaja Juris Roganovs.

Keskustelun alla on ollut muutama sijoituspaikkavaihtoehto, joista vahvimmilla on ABC Viipurinportin tienoo Kuutostien varressa.

Neuvotteluja Lidon kanssa käy kaupungin puolelta apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski. Hänen mukaansa Lido haluaa paikan, josta näyttäväksi kaavailtu puinen ravintolarakennus näkyy kauaksi.

ABC-aseman luona olevan tontin ongelmana on sen kirvesvarsimalli, minkä vuoksi rakennuksen sijoittaminen vaatii vielä miettimistä.

Yksi vaihtoehto on lisämaan ostaminen naapuriyritykseltä, mikä ei ole kuitenkaan toistaiseksi kovan hintapyynnön vuoksi edennyt.

Kunhan tonttiasia varmistuu, kaupunki varaa tontin Lidolle, joka tekee lopullisen päätöksen. Asia menee vielä teknisen lautakunnan päätettäväksi.

Korkiakosken mukaan alueelle tuleva lasten huvittelupuisto tulee muidenkin kuin Lidon asiakkaiden käyttöön.

Jo Neuvostoliiton aikaan 1987 perustettu Lido on ravintola- ja viihdepalveluyritys, jonka lippulaiva on iso huvipuisto Riiassa. Sillä on kaikkiaan yhdeksän ravintolaa ja reilut tuhat työntekijää.

Latvian ohella yhtiö toimii myös Virossa.

— Strategianamme on laajentaa toimintaamme kahteen suuntaan, toisaalta Skandinaviaan ja toisaalta saksankielisiin maihin Saksaan, Itävaltaan ja Sveitsiin, tällä viikolla viimeksi Lappeenrannassa käynyt Roganovs sanoo.

Hänen mukaansa Lappeenrannassa päänvaivaa aiheuttavat muun muassa maan hinta ja rakentamisen kustannukset, jotka ovat Suomessa kalliimmat kuin esimerkiksi Saksassa.

Roganovsin mukaan Lido-ketjusta tulee Lappeenrannan ravintolan operaattori. Investoijana sen sijaan on toinen latvialaisyhtiö.

Roganovs sanoo, että idea yhtiön laajentumisesta Lappeenrantaan syntyi yli vuosi sitten. Kaupungin vetovoimatekijöiksi Roganovs mainitsee muun muassa yliopiston ja ammattikorkeakoulun sekä venäläiset turistit.

— Käymme keskusteluja yhteistyöstä venäläisten ostosmatkajärjestäjien kanssa. He voisivat ehkä ottaa Lidon yhdeksi ostosmatkojen kohteeksi, hän toteaa.

Kaupungin myötämielisyyttä ja tukea uutta yrittäjää kohtaan Roganovs kiittelee vuolaasti.

Korkiakoski puolestaan pitää Lidon suunnitelmia realistisina ja yhtiötä luotettavana sen tähänastisen kansainvälisen toiminnan perusteella.

Lido

Perustettu 1987 Riiassa Latviassa.

Perustaja ja omistaja Gunars Kirsons.

Ravintoloita 9, työntekijöitä 1 050.

Liikevaihto 2011 noin 26 miljoonaa euroa.

Päämarkkina-alue Riika Latviassa. Laajensi 2009 Viroon.

Päätoimiala ravintolabisnes. Muita toimialoja turismi, viihde sekä lihan- ja kalanjalostus omien ravintoloiden tarpeisiin.

Merkittävin kohde vuonna 1999 avattu yli 500 ihmistä työllistävä vapaa-ajankeskus Riiassa.

Lähde: Lidon kotisivut, Baltic Business News

Kirjoittaja:
Outi Salovaara