Onnea on oma kauppa

Ajanmukainen myymälä tuo uutta toivoa Suomenniemen kirkonkylään. Myös moni Savitaipaleen ja Ristiinan asukas sai uuden lähikaupan.

Anne Kokkonen

SUOMENNIEMI. Yksikään jonottaja ei tainnut viettää yötään Suomenniemen uuden Salen edustalla. Olisi ehkä kannattanut, sillä keskiviikkona kaupattomassa kirkonkylässä todistettiin historiallista hetkeä.

-Tämä on merkittävä asia ei vain Suomenniemen vaan koko maaseudun kannalta, Savitaipaleelta saapunut Eero Kaasalainen kiitteli.

Eekoon miljoonainvestointi tuo vajaan 800 asukkaan yhteisöön 500 neliötä nykyaikaista kauppa- ja varastotilaa. Tuotenimikkeitä löytyy yli 4 000, joten kyläläisten ei ole enää pakko lähteä hakemaan päivittäistavaroita matkojen takaa.

Osuuskauppayhtiön toiminta-alueen äärilaidalla toimivan myymälän sesonki ajoittuu kesäkuukausiin, kun tuhannet mökkiläiset kansoittavat lähiseutua. Asiakkaita tulee Suomenniemen lisäksi myös Savitaipaleelta ja Ristiinasta.

KAUPAN näköetäisyydellä asuva Leena Turto voi huokaista helpotuksesta, kun palvelu saatiin taas pelaamaan vajaan kahden viikon tauon jälkeen. Enää ei iltoja tarvitse viettää tulevia tarpeita pohtimalla.

-Oli työn ja tuskan takana tehdä kauppalappuja Savitaipaleella työssä käyvälle miehelle, Turto myönsi.

Nyt ostokset kulkevat taas repussa ja kaupassa voi käydä vaikka monta kertaa päivässä.

-Melkein joka päivä tulee käytyä kaupassa, ja välillä useammankin kerran. Jotain aina unohtuu, mutta tähän on helppo poiketa uudelleen, kirkonkylässä asuva Satu Salmensuo totesi.

Salmensuo arveli säästävänsä aika lailla polttoainekustannuksissa, kun kauppareissuja ei tarvitse enää ulottaa naapurikuntiin. Hän toivoi, että uusi myymälä toisi laajennusta etenkin lihavalikoimiin.

VANHA osuuskaupparakennus on jo jyrätty maan tasalle ja muistotkin muuttuvat koko ajan pölyisemmäksi. Vahvimpana on säilynyt muisto ahtaudesta: ostoskärryt kolisivat yhtenään hyllyjen pieliin sokkeloisilla ja kapeilla käytävillä.

-Myymälä oli suuri ja käytävällä oli tilaa ohittaa, kommentoi Reijo Heikkilä ensivaikutelmaansa. Tuotevalikoiman yksityiskohtiin hän ei vielä malttanut paneutua.

Heikkilä viettää noin puolet ajastaan Valkealassa, joten hän ei tarvitse koko ajan lähikaupan palveluja.

-Tällainen piristää kylän elämää, Heikkilä arvioi.

Etelä-Karjalassa Suomenniemen Sale saattaa kiinnostaa erityisesti Lemin Kuukanniemen asukkaita. Marraskuun lopulla avattava myymälä kun on täysin identtinen suomenniemeläisen sisarensa kanssa.

KUVATEKSTI

Anne Kokkonen

Reijo Heikkilä tuli tyytyväisenä ulos uudesta kaupasta. Myymäläpalvelut toimivat ja pihan spontaani markkinatunnelma piristi mukavasti arkista syyspäivää.

Satu Salmensuo sekä Sara ja Leena Turto Suomenniemen uuden Salen avajaisissa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen