Remontoijan unelmakohde

Entiselle Konnunsuon vankilan teollisuusalueelle houkutellaan yrityksiä.

Elina Kemppainen

Joutseno. Muuttajille näyttää tulleen hoppu. Konnunsuon vankilan entisessä metallipajassa on edelleen ahjon vieressä rivi työkaluja. Niitä on myös vanhan paksuseinäisen tiilirakennuksen ikkunasyvennyksissä. Taukotilassa turvakengät ovat siististi vierekkäin oven vieressä.

Tavarat ovat muisto ajalta, jolloin Konnunsuon vankilan sisällä oli pieni teollisuusalue, jossa vangit valmistivat myyntiin erilaisia puu- ja metallituotteita. Alueella toimi myös talotehdas ja autokorjaamo.

Nyt, reilun vuoden tyhjilläolon jälkeen, paikalle suunnitellaan teollisuuskylää yrityksille. Rakennukset olisivat jo valmiina: metallipaja, talotehdas sekä auto- ja metallihalli. Myös tonttitilaa on entisen sahan alueella.

Sähköverstas löysi jo perjantaina yrittäjän. Muita tiloja kauppaa tai vuokraa kiinteistöhallintoyhtiö Hacmill Oy, joka on ostanut teollisuusalueen kiinteistösijoitusyhtiö Royal Houselta.

— Tilat remontoidaan vuokralaisen toiveiden mukaan. Ennen vuokralaisten löytymistä ei remonttia kannata tehdä. Jos tilat myydään, ne myydään sellaisenaan, tiloja markkinoiva konsultti Timo Kivinen Suomen Yritysvalmennuksesta kertoo.

Kivisen visioissa teollisuuskylään voisi sijoittua yrityksiä, jotka hyötyvät Venäjän rajan läheisyydestä. Silloin alueen syrjäinen sijainti ei haittaisi.

Kylän suurimmassa kohteessa, 3 800 neliömetrin talotehtaassa, voisi Kivisen mukaan toimia vaikka hirsitalotehdas tai autopurkamo. Tiloja voisi myös käyttää Nuijamaan rajaliikenteen välivarastona.

— Idän vientiin sijainti olisi hyvä. Tällä hetkellä alueelta viedään hirttä muualla jalostettavaksi. Logistisesti olisi järkevää jalostaa se täällä.

Talotehdasta Kivinen on markkinoinut hirsitalotehtaille.

— Kiinnostusta on ollut, mutta tähän asti vastaukseksi on tullut, että katsotaan nyt, selvitäänkö tästä vuodesta. Silläkin alalla on tiukat taloudelliset ajat.

Kolmiosaisessa pajarakennuksessa voisi Kivisen mielestä toimia metalliyritys ja veneitä kunnostava yritys ja yläkerran puuverstaaseen voisi remontoida taiteilijoiden työhuoneiksi.

— Rakennuksessa on oma henkensä. Se on vanhan tyylinen, eikä mitään home-elementtitalo. Tämä pajakin on valettu tässä paikalla.

Alue on nimetty Joutsenon uudeksi teollisuusalueeksi. Sillä halutaan erottautua vankila-ajasta. Vankila-aita tosin saa jäädä paikalleen.

— Teollisuusalueella on hyvä olla aita. Tämä palvelee hyvin.

Vandaaleja aitakaan ei ole saanut pidettyä poissa. Kivinen valittelee, että sahalla ja autohallissa on käynyt luvattomia vierailijoita ilkivaltaa tekemässä.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen