Uusi keskuspaloasema kytemässä

Ristikankaan hautausmaan ja Simolantien tienoo sopisi pelastusjohtajan mielestä uuden aseman paikaksi. Uusi asema olisi ratkaisu myös Sammonlahden suunnan pelastusvalmiuteen.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan pelastuslaitos harkitsee kokonaan uuden keskuspaloaseman rakentamista Lappeenrantaan. Kymmenisen miljoonaa euroa maksava keskuspaloasema sopisi pelastusjohtaja Erkki Hokkasen mielestä parhaiten jonnekin Ristikankaan hautausmaan ja Simolantien tienoille Kuutostien tuntumaan. Nykyinen 40 vuotta vanha asema sijaitsee Lappeenrannan keskustassa Armilankadulla.

Asia ratkeaa vielä tänä vuonna.

Uusi keskuspaloasema on vaihtoehto, kun pelastuslaitos joutuu ratkaisemaan länsialueen eli Sammonlahden suunnan saavutettavuusongelmat. Uudelta keskuspaloasemalta ehtisi myös länsipuolen ykkösriskialueelle riittävän nopeasti.

Toinen vaihtoehto on rakentaa lentokentän länsipäätyyn uusi sivupaloasema. Sivupaloasema maksaisi kolme miljoonaa euroa, minkä lisäksi aseman vaatima henkilöstö tietäisi vuosittain 500 000 euron lisämenoja.

-Jos tehdään uusi keskuspaloasema, uutta sivuasemaa eikä sivuaseman vaatimia ylimääräisiä henkilöstökulujakaan tulisi, selvittää Hokkanen.

Sivuasemalle on varattu tontti. Uutta keskuspaloasemaa ei tuolle tontille kuitenkaan voi tehdä, koska keskuspaloasemalta pitää päästä nopeasti moneen suuntaan.

-On päästävä Luumäen, Lemin ja Savitaipaleen sekä Imatran, Rautjärven ja Parikkalan suuntaan.

Väliaikainen vaihtoehto olisi valjastaa tyhjilleen jäävä niin sanottu lentokonehalli sivupaloasemaksi. Vuokrasopimus Lappeenranta International Airportin kanssa on irtisanottu.

-Jos investointeihin ei löydy nopeasti rahaa, tämä voisi olla väliaikaisratkaisu. Länsialueen tilanne paranisi, mutta osa länsialueesta jäisi edelleen riittävän ajoissa saavuttamatta.

Aluehallintovirasto on määrännyt pelastuslaitoksen korjaamaan länsialueen ongelmat pikimmiten. Uusi palvelutasopäätös on tehtävä kesään mennessä.

-Eri vaihtoehdot kustannusarvioineen on arvioitava vielä tämän vuoden puolella eli tähän asiaan saadaan nopeasti selvyys.

Pelastuslaitoksen vaihtoehdot Lappeenrannassa

Uusi keskuspaloasema Ristikankaan hautausmaan tienoille Kuutostien tuntumaan.

Uusi länsialuetta palveleva sivupaloasema lentokentän päätyyn varatulle tontille.

Väliaikaisratkaisuna tyhjilleen jäävään lentokonehalliin voisi perustaa länsialueita palvelevan sivupaloaseman.

Lähde: Erkki Hokkanen

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju