Uusi maamerkki City-kortteliin

Osuuspankki rakentaa 6-7-kerroksisen liiketalon Tapanaisen tontille. Valmista voisi olla 2015.

Timo Laitakari

Lappeenranta. Osuuspankki rakentaa korkean liiketalon Lappeenrannan ydinkeskustaan. Rakennus nousee City-korttelin reunalle Kirkkokadun varteen.

Nyt tontilla oleva matala puoliksi palanut ns. Tapanaisen talo halutaan purkaa alta pois.

Pääosa rakennuksesta tulee Etelä-Karjalan osuuspankin ja samaan ryhmään kuuluvan Pohjolan käyttöön. Katutason tiloista suuri osa vuokrataan ulkopuolisille esimerkiksi ravintola- tai myymälätiloiksi.

Rakentamaan on tarkoitus päästä jo ensi kesänä. Valmista olisi ehkä vuoden 2015 keväällä.

Töihin ei päästä ennen kuin tontin asemakaava on muutettu. Kaavahakemus on jo jätetty kaupungille.

Rakentamisesta on tehty esisopimus pankin ja tontin omistavan Lemminkäisen kesken.

Rakennus muuttaa tuntuvasti kaupunkikuvaa. Kirkkokadun ja Valtakadun kulmassa se on maanpäälliseltä osaltaan kuusikerroksinen kuten kulmauksen vanhatkin liiketalot. Koulukadun päässä rakennus muuttuu matalammaksi.

Talon suunnittelee Arkkitehtitoimisto Mikko Heikkilä Sito Oy. Rakennuksesta on tehty vasta alustavia suunnitelmia ja kuvia.

Etelä-Karjalan osuuspankin toimitusjohtaja Jari Himanen sanoo, että investointi on tarkkaan harkittu ja pankille välttämätön. Rakennukselle tulee hintaa arviolta 11-13 miljoonaa euroa. Päälle tulee tontin hinta, jota osapuolet eivät toistaiseksi kerro.

Osuuspankki tarvitsee uudet tilat, koska sen nykyinen toimitila Pormestarinkadulla on peruskorjauksen tarpeessa. Tila on myös käynyt ahtaaksi.

Vanhan toimitalon peruskorjausta ja laajennustakin harkittiin.

-?Siinä vaihtoehdossa joutuisimme toimimaan väistötiloissa kaksi vuotta. Tämä olisi kallis ja toiminnan kannalta hankala ratkaisu, Himanen sanoo.

Hänen mukaansa Pormestarinkadun tilojen vaatima peruskorjausaste on 80 prosenttia. Se tarkoittaa, että remonttivaihtoehtokin olisi tullut pankille kalliiksi.

Nykyiset Pormestarinkadun tilat todennäköisesti myydään. Tällä voidaan osittain rahoittaa rakennusinvestointia.

Samaan aikaan liiketalon rakentamisen kanssa käynnistetään korttelin maanalaisen pysäköintilaitoksen eli Cityparkin toteutus. Kaupungin parkkipaikkayhtiö Williparkki rakentaa sen nykyisen Cityn parkkialueen alle. Myös uuden liiketalon alle tulee parkkipaikkoja. Ajo parkkihalliin tapahtuu Kirkkokadulta uuden liiketalon keskivaiheilta.

Parkkiluolaston suunnittelussa varaudutaan siihen, että se voi myöhemmin laajentua korttelin muihin osiin.

Tontin omistaa toistaiseksi Lemminkäinen. Tontti ja sille nouseva talo tulevat Etelä-Karjalan osuuspankin omistukseen. Rakennus on tarkoitus toteuttaa niin sanotulla projektinjohtomallilla. Projektia johtaa Lemminkäinen. Muut urakat kilpailutetaan.

Arkkitehtitoimisto Mikko Heikkilä Sito Oy Suunnittelija kuvaa rakennuksen muotokieltä moderniksi, veistokselliseksi ja valoisaksi. Pääjulkisivuihin on kaavailtu lasin ja vaalean kiviseinän yhdistelmää. Rakennuksen ja Valtakadun toisella puolella sijaitsevan Lappeen Marian kirkon väliin rakennetaan niin sanottu Marian aukio. Valtakatu on tarkoitus säilyttää myös autoilukäytössä.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari