Alakylän koulu putosi listalta

Tekninen lautakunta päätti perua Alakylän koulun rakentamisen. Oppilaat mahtuvat Kimpisen ja Kaukaan kouluihin.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Alakylän koulun rakentaminen peruuntuu näillä näkymin. Lappeenrannan teknisen johtajan Jussi Salon punakynä viivasi yli parakkikylän tilalle kaavaillun koulurakennuksen. Tekninen lautakunta hyväksyi keskiviikkoiltana teknisen toimialan talousarvioesityksen investointiohjelmineen.

Investointeja on karsittu kovalla kädellä. Alakylän koulustakin oli jo valtuuston päätös.

Salon mukaan Alakylän koulun oppilaat voi hyvin sijoittaa Kimpisen koulukeskukseen sekä Kaukaan kouluun.

-Tiukka linja on ainoa keino taata, että pysymme jotenkuten pinnalla investointimenoissa. Viime vuodet on investoitu yli rahkeiden. Velkaa ei ole enää vara kasvattaa, perustelee Salo.

Tavoitteena on, että investointeja on neljän seuraavan vuoden aikana keskimäärin 20 miljoonaa euroa vuodessa.

-Tänä ja viime vuonna investointeihin meni 30 miljoonaa. Sidottuja investointeja ei voi pysäyttää, minkä takia ensi vuoden esityksenä on vielä noin 29 miljoonaa euroa, selvittää Salo.

Esimerkiksi koulupuolella on menossa useita isoja hankkeita, Kimpistä ja lyseota. Alakylän koulun rahat menevät muihin pakollisiin kohteisiin.

Salolla ei ole tiedossa, että Alakylän koulun alueelle olisi vireillä joku muu hanke, mikä olisi vauhdittanut uudesta koulusta luopumista.

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Tuija Willberg katsoo, että Alakylän loputkin koululaiset pystyisivät jättämään parakkikylän ensi syksyllä. Silloin Kimpisen koulukeskus on valmis. Willbergin mielestä koululaisten matkat eivät pitene liikaa.

-Kenenkään koulumatka ei ylitä kolmea kilometriä. Se on mielestäni erittäin kohtuullinen koulumatka.

Willberg tähdentää, että todella paljon koulupuolen hankkeita siirtyy.

-Joudumme lykkäämään muun muassa Kuusimäen koulun, Lauritsalan alakoulun, Skinnarilan koulun ja päiväkodin peruskorjauksen, Pontuksen päiväkodin sekä Joutsenon kouluratkaisut.

Kasvatus- ja opetustoimen vuoteen 2016 ulottuvalla investointilistalla oli 53 miljoonan investoinnit. Summasta puuttuvat vielä pääomavuokrakohteet sekä Joutsenon energian rahoituskohteet.

Kouluinvestointien karsimiseen on myös riskinottoa.

-Eniten ollaan huolissaan sisäilmaongelmista. Mikä riski näiden hankkeiden siirtämisestä tulee, miettii Willberg.

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Kyösti Harju (kesk.) sanoo lautakunnan ymmärtävän tarpeen suitsia investointitahtia.

-Kaupunginjohtaja evästi, että investointikulut on saatava toiselle tasolle. Kiireelliset kouluhankkeet ja välttämättömät tehdään, mutta muut kärsivät. Sille ei mahda mitään.

Talousarvioesitys menee vielä kaupunginhallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi.

KUVATEKSTI

Inka Nordlund

Alakylän koulun jatkeeksi rakennettiin päiväkoti. Koulu purettiin ja päiväkoti nököttää nyt torsona yksin isolla koulualueella.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju