Joutsenon yöpäivystys loppuu

Joutsenon ensihoitoyksikön öinen varallaolopäivystys päättyy 26. lokakuuta. Lappeenranta ja Imatra alkavat vastata öisestä ensihoidosta.

Ilpo Leskinen

JOUTSENO. Ensihoidon yöllinen varallaolopäivystys loppuu Joutsenossa lokakuun lopulla. Öiseen aikaan Joutsenon ensihoidot ja sairaankuljetukset hoidetaan vastedes Lappeenrannasta ja Imatralta.

Nykyinen varallaolopäivystys päättyy 26. lokakuuta. Joutsenon ensihoitoyksikkö työskentelee siitä lähtien joka päivä kello 8—21.40.

Eksoten akuuttihoidon ylilääkäri Jouko Saramies kertoo, että Joutsenon varallaolopäivystykselle on ollut lopulta vähän tarvetta.

Hän muistuttaa, että yöpäivystys on toiminut 15 minuutin lähtövalmiudella.

— 15 minuutin varallaolossa oleva yksikkö ei puolusta paikkaansa eikä tuo lisähyötyä kansalaisille. Samassa ajassa ensihoitoyksikkö ehtii Imatralta tai Lappeenrannasta Joutsenoon.

— Kun Imatran ensihoito siirtyi vuoden alussa Eksoten alaisuuteen, Joutsenon itäosat ovat nopeasti saavutettavissa Imatralta.

Kustannusten säästö on Saramiehen mukaan yksi syy. Varallaolopäivystyksen lopettaminen tuo Eksotelle noin sadan tuhannen euron säästöt vuodessa.

Hän arvioi, että Lappeenrannan ja Imatran ensihoitovalmius riittää myös Joutsenon tarpeisiin.

Eksoten alueella on Saramiehen mukaan yksitoista ensihoitoyksikköä, joista neljä toimii ympäri vuorokauden.

Ensihoitajille kerrottiin asiasta syyskuun lopulla.

Tiedotustilaisuuteen osallistui Eksoten ensihoitajien varaluottamusmies Mika Vanhanen. Hän näkee asiassa monia ulottuvuuksia, niin ensihoitajien kuin Joutsenon näkökulmasta.

— Joutsenon kannalta lopettaminen on huono asia, sillä Joutsenossa ei öiseen aikaan ole enää ambulanssia. Samalla yksi ensihoitoyksikkö jää koko maakunnan valmiudesta pois yöllä.

— Etelä-Karjalassa mennään valtakunnallisessa vertailussa tosi pienillä resursseilla. Jos tulee päällekkäisiä tehtäviä, voi olla, ettei kalusto riitä, Vanhanen sanoo.

Joutsenon yöpäivystyksellä on Vanhasen mukaan keskimäärin yksi keikka yössä. Joinakin öinä voi olla useampi ja joskus ei yhtään.

Vanhanen kertoo, että yöpäivystyksen lopettaminen on työnantajan tekemä palvelutasoesitys, jonka poliitikot ovat päättäneet. Työntekijäpuolella ei ole mahdollista vaikuttaa päätökseen.

— Ensihoitajat voivat tehdä haittailmoituksia, jos ambulanssit eivät riitä.

Ensihoitajien työn mielekkyyden ja palkan kannalta välittömässä lähtövalmiudessa oleminen on Vanhasen mukaan parempi asia kuin varallaolo 15 minuutin valmiudessa.

Odottavan aika pitenee

Ilpo Leskinen

JOUTSENO. Heikennys on suuri. Näin kommentoi yöpäivystyksen loppumista Leppälässä asuva Veikko Ahtiainen. Leppälästä on Joutsenon keskustaan 12 kilometriä.

Ahtiainen on joutunut tilaamaan äidilleen ambulanssin muutamia kertoja viimeisen vuoden aikana. Ambulanssi on tullut kerran Lappeenrannasta ja muina kertoina Joutsenosta.

— Joutsenosta on tullut nopeammin. Odottavan aika on aina pitkä, kun on ambulanssista kysymys.

— Joutsenosta ambulanssi on tullut Leppälään 20 minuutissa. Lappeenrannasta ja Imatralta ei päästä samaan, Ahtiainen sanoo.

Joutsenon asukasraadin jäsen, Lampikankaalla asuva Hannu Myllärinen on yhtä mieltä.

— Yöpäivystyksen loppuminen on huononnus Joutsenolle. Jokainen minuutti on kullanarvoinen sille, joka ambulanssia tarvitsee.

— Kun ambulanssi tulee Joutsenoon, se on silloin Imatralta tai Lappeenrannasta pois. Asia ei koske vain Joutsenoa vaan koko Etelä-Karjalaa, Hannu Myllärinen sanoo.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen