Mustolassa uusi veropetosepäily

Tulli epäilee huolinta- ja tullausyhtiötä veropetoksesta. Lappeenrannan kaupungillakin saatavia samojen henkilöiden Mustola-yhtiöltä.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Mustolan satamassa toimivaa yhtiötä epäillään jälleen veropetoksesta. Tällä kertaa kyseessä on 2006 aloittanut huolinta- ja tullausyhtiö, jonka rehellisyyttä tulli alkoi epäillä kesällä.

Jo aiemmin alkoi rikostutkinta toisen Mustolan-yhtiön epäillystä 17 miljoonan euron mittavasta veropetoksesta. Tällä kertaa kyse on merkittävästi pienemmistä summista.

— Kyse ei ole miljoonista, sanoo esitutkintaa tekevä tulliylitarkastaja Olli Aalto.

Syyttäjälle asia päätynee loppuvuoden aikana.

Terminaalinkatu 5:ssä pitkälti samojen henkilöiden hallinnoimana on vuodesta 2006 toiminut lisäksi myös tavarankuljetusyhtiö. Molempien yhtiöiden hallituksessa on vain yksi on Suomen kansalainen.

Kyseistä pitkään Suomessa asunutta konsulttiyrittäjää käytettiin aiemmin muun muassa viranomaisten kuten tullin ja rajavartioston tulkkina. Tämä kuitenkin suurelta osin loppui vuosia sitten, kun hän lähti mukaan erilaisiin bisneksiin. Viimeisetkin tulkkaustehtävät loppuivat tänä vuonna veropetosepäilyihin.

Kolmannen yhtiön kanssa Lappeenrannan kaupunki ja elinkeinoyhtiö ovat tehneet yhteistyötä.

Elinkeinoyhtiön tytäryhtiö Free Zone teki Terminaalinkadun halleihin muutama vuosi sitten remontin, jonka kustannukset yhtiön piti maksaa kaupungille. Saatavien varmistamiseksi yhtiön hallituksessa istuu kaupparekisterin mukaan edelleen kaupungin elinkeinoyhtiön omistaman Yritystila-yhtiön toimitusjohtaja.

Free Zone sai loput noin 200 000 euron saatavistaan vasta viime keväänä kovan taistelun tuloksena, ja kaupunki on sen jälkeen päättänyt luopua hallituspaikasta.

Veronmaksajat jäävät kuitenkin edelleen odottamaan yhtiöltä reilun 38 000 euron saatavaa, jonka Lappeenrannan kaupunki on laittanut perintään jo kaksi vuotta sitten.

Kaikissa kolmessa Terminaalinkatu 5:n yhtiössä on mukana Romanian kansalainen, joka kuitenkin puhuu venäjää ja tekee bisneksiä Venäjällä.

Hän luennoi liiketoimintakonsultin tittelillä viime kesänä Pietarissa järjestetyssä seminaarissa. Aiheena oli kuinka tehdä bisnestä Suomessa.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara