Navetasta suksitaan maailmalle

Lappeenrantalainen suksipinnoiteyritys remontoi itselleen suuremmat tuotantotilat. Yrityksen nanopinnoitteille etsitään uusia käyttökohteita.

Anssi Silvennoinen

LAPPEENRANTA. Yksi Lappeenrannan Lensulan kylän navetoista valjastetaan pian maailmanvalloitukseen. MJ Optima-Sport Oy on tähän mennessä kehittänyt ja valmistanut hiihtosuksien pinnoitteita talousrakennuksessa, joka nököttää pitopohjasuksen isän Matti Järvisen kotitilan pihapiirissä.

Yrityksen Optiwax-hiihtovoiteiden menekki on paisunut siinä määrin, että miehet päättivät valjastaa pihasta löytyvän navetan uusiokäyttöön.

-Mietimme kyllä uuden hallin rakentamista ja kaupunkiin muuttoa, mutta Lappeenranta ei hoida hirveän hyvin latuja, toimitusjohtaja Jari Joutsen kertoo.

-?Tässä on tilat remonttia vaille valmiina. Naapuri ajaa aina tarvittaessa kuntoon tuon metsäautotien, jossa on vähän maastoakin. Pääsemme suksitestiin suoraan pajan ovelta.

LAAJENNUKSEN tarvetta kasvattaa myös toukokuussa alkanut kaksivuotinen kehitysprojekti, jota tukee Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes.

Projektin tarkoituksena on kehittää nanosuksea ja löytää uusia käyttömahdollisuuksia yrityksen nanopinnoitteille. Kokonaishinta on 200?000 euroa, josta Tekes rahoittaa puolet.

-Viime vuodet olemme tehneet karkeaa touhua käsipelillä. Jos tähän mennessä tuotetta on kehitetty lapiolla, nyt otetaan lusikat käteen, Matti Järvinen luonnehtii.

NAVETTAAN VALMISTUU tuotekehityslinjasto sekä tuotanto-, varasto- ja toimistotilat. Kasvunvaraakin on.

-Ylisillä on tilaa laajentaa. Välikatto kestää vaikka traktorin. Portaiden paikka on jo katsottu.

-Tästä tulee aika hieno, Joutsen uskoo.

RAKENNUKSEN muodonmuutos alkaa joka tapauksessa ensi keväänä. Remontin vauhti riippuu lopullisesta rahoitusmallista.

Järvinen ja Joutsen ovat hakeneet hankkeeseen avustusta ELY-keskukselta. Hakemuksen perusteluihin on kirjattu myös uuden työntekijän palkkaaminen.

Lappeenrannan kaupungilta rahallista tukea ei ole tullut.

-Kahvit sain, Järvinen hymähtää.

-Ehkä tämä on heille liian uutta.

-Tuotteemme on tuonut 60 uutta työpaikkaa suomalaiseen suksiteollisuuteen Karhulle ja Peltoselle, Joutsen muistuttaa.

TUOTEKEHITYSPROJEKTISSA miesten apuna on muun muassa Kuopion yliopiston tohtoriopiskelija Aki Pajunoja. Mahdollisuudet ovat Joutsenen mukaan isot.

-Toivottavasti meidän pinnoite on viiden vuoden kuluttua käytössä jossain muussakin liiketoiminnassa. Se räjäyttäisi potin.

-Uskon, että nanosuksi on silloin joka tapauksessa entistä parempi ja valloittanut maailmaa. Nythän markkina-alue on lähinnä Suomi. Uskon, että suksi lyö läpi samalla tavalla Keski-Euroopassa ja Amerikassa, Joutsen toteaa.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Jari Joutsenella on tarkat suunnitelmat vanhan navetan uudistamiseksi. Matti Järvisen kanssa Optiwax-hiihtovoiteita kehittävä Joutsen on ylpeä yrityksen luistonauhoista, joita tehdään jatkossa myös lumilaudoille.

Nanosuksi

Lappeenrantalaisen Matti Järvisen kehittämät perinteisen hiihtotavan sukset.

Suksien pohja on pinnoitettu nanohiukkasilla, jotka synnyttävät pidon ja luiston, jolloin sukset eivät tarvitse erillistä voitelua.

Nanosuksien kehittämisen tavoite oli madaltaa tavallisten liikkujien kynnystä lähteä hiihtämään.

Matti Järvinen sai keksinnöstään Innosuomi-palkinnon vuonna 2010.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen