Neljä päivää kansanmusiikkia

Pyhäinpäiväviikonloppua piristää Lappeenrannassa uusi tapahtuma Sakonat.

Sari Pullinen

Lappeenranta. Elokuisena iltana Sari Kaasinen sai idean: Lappeenrantaan pitää järjestää uusi tapahtuma. Jo muutaman puhelinsoiton jälkeen Sakonat alkoi löytää runkoaan.

Tapahtuma-ajankohdaksi tuli pyhäinpäiväviikonloppu ja pääasialliseksi tapahtumapaikaksi Lappeenrannan musiikkiopiston Helkiö-sali.

Sakonat tarkoittaa karjalan kielellä kummallista sattumaa tai ihmeellistä tapahtumaa. Sakonat tuo kaupunkiin kansanmusiikkia kurssilla sekä konserteissa. Esiintyjinä ovat sekä eteläkarjalaiset nuoret että vähän vanhemmatkin taitajat ja muutama vieraileva kokoonpano.

— Olisi ihanaa, jos tästä tapahtumasta tulisi kohtaamispaikka, jossa eri-ikäiset soittavat yhdessä. Tulisi fuusiota. Yleensähän soitetaan vain omissa bändissä tai tunneilla, Sari Kaasinen toivoo.

Sakonat-kansanmusiikkikurssi alkaa perjantaina 2. marraskuuta. Sunnuntaina päättyvälle kurssille on jo ilmoittautunut puolensataa osallistujaa, mutta paikkoja kannattaa yhä kysellä, mukaan mahtuu.

— Kurssille voivat tulla kaikenikäiset ja minkä tahansa instrumentin kanssa: kitaran, klarinetin, sellon, kanteleen, haitarin, huilun. Voi tulla myös laulamaan. Lyömäsoittimiakin tarvitaan, että saadaan kunnon meininki aikaiseksi, oikein kansanmusiikin big band, Kaasinen innostuu.

Yhteistyökumppaneiksi Sakonoihin lähtivät Lappeenrannan musiikkiopisto ja kaupungin kulttuuritoimi, Etelä-Karjalan kesäyliopisto ja Kaakkois-Suomen taidetoimikunta. Kaasinen kiittää vuolaasti myös ”oikeaa kättään”, imatralaista Ulla Rämö-Kiriä.

— Budjettia ei ole siunaantunut, ja markkinointi hoituu puskaradiolla. Mutta onhan minulla 15 vuoden kokemus yhdestä festivaalista, Kaasinen nauraa viitaten kansanmusiikkifestivaali Kihaukseen, jota hän veti Rääkkylässä.

Sakonat avaa kantelekonsertti, jossa esiintyy muun muassa läänintaiteilija Minna Raskinen.

Perjantaina saa ensiesiintymisensä kokoonpano nimeltä Harapaisten Pelimannit. Kolmen harapaislaisen naisen yhtye esiintyy Linnoituksessa iltapäivällä.

Sakonat Lappeenrannassa 1.—4. marraskuuta.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Sari Kaasinen (vas.) ohjaa Raita-

kansanmusiikkiyhtyettä, jossa soittavat Iida Kiri, Kasimir Ketvell, Tino Toivari ja Aliina Kemppainen.

Sakonat Lappeenrannassa 1.—4. marraskuuta

Torstai 1.11.

Klo 19 Kantelesakonat: Lappeenrannan musiikkiopisto, Helkiö-sali. Mm. Minna Raskinen ja Ida-Maria Kuronen Kouvolasta, Iida Kiri ja Hannu Sopanen Imatralta, Juha Kuorttinen & co Lappeenrannasta.

Perjantai 2.11.

Klo 14 Tsaijusakonat: Kahvila Majurska. Harapaisten Pelimannit eli Kaisa Kuvaja, viulu, Kirsi Äikäs, haitari, ja Sari Kaasinen, kantele ja laulu.

Klo 19 Kirkkosakonat: Lappeen Marian kirkko. Vanhan musiikin yhtye Sonus Borealis. Suomalaisia kansanveisuja ja polskia konsertissa Armon lapset, riemuitkaa. Johannes Vesterisen johtamassa yhtyeessä Anuliina Kenttämaa, laulu, Lauri Solin, laulu, teorbi, kitara, Kari Tiussa, kontrabasso, barokkipasuuna, Heini Vesterinen, barokkiviulu, laulu, Johannes Vesterinen, cembalo, harmooni, nokkahuilu, säkkipilli, laulu, Sari Kaasinen, laulu, kantele.

Lauantai 3.11.

Klo 14.30 Nuorten Sakonat: Lappeenrannan musiikkiopisto, Helkiö-sali. Maija Holopainen Haminasta, Raita-kansanmusiikkiyhtye Lappeenrannasta, Kimara Hausjärveltä ja Kanerva Viipurista.

Klo 18 Kuorosakonat: Lappeenrannan musiikkiopisto, Helkiö-sali. Lappeenrannan Naislaulajat johtajana Kirsi Äikäs, Imatran Immet Hanna Saarelan johdolla sekä Set’Akat, jossa laulavat Karoliina Kantelinen sekä Mari ja Sari Kaasinen.

Sunnuntai 4.11.

Klo 15 Päätössakonat: Lappeenrannan musiikkiopisto, Helkiö-sali. Sakonat-kansanmusiikkikurssi.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen