Categories
Artikkelit

Omaishoitajan täytyy jaksaa

Leena SallinenOmaishoitaja on määritelmän mukaan henkilö, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai läheisestään, joka ei sairauden tai muun syyn takia selviydy arjessaan omatoimisesti.Irma Torvela tietää, mitä omaishoitajana oleminen on käytännössä.-Minun omaishoitajuuteni alkoi anopin hoitamisesta vuonna 1984. Anoppi oli syöpäpotilas ja halusi kuolla kotiin. Sitten oli miehen veli sädehoito-osastolla, ja appiukko, jota hoidin kymmenen vuotta, hän kertoo ja jatkaa:-?Kun jäin eläkkeelle, oma mies sairastui monimuotoiseen dementiaan. Hoidin häntä seitsemän vuotta. Noina vuosina mies vietti yhden yön terveyskeskuksessa. Torvela oli silloin toimittamassa sairaalaan silmävamman saanutta äitiään, jolle hän oli etäomaishoitaja.-Muuta vapaapäivää minulla ei miehen hoidosta ollut. Hänelle tuli turvattomuuden tunne ja hätä, jos viivyin.Torvela kertoo, että oli raskasta seurata, miten puoliso taantui sairauden edetessä, fyysisesti ja henkisesti.Hän sanoo omaishoitajuutta silti antoisaksi.-Onhan siinä oma läheinen kyseessä.Torvelalla oli tehtävään myös ammatin antamaa valmiutta. Hän on koulutukseltaan geriatriaan ja sisätauteihin erikoistunut sairaanhoitaja. Eläkkeelle hän jäi keskussairaalasta 41 työvuoden jälkeen.-Tuli tyhjyyden tunne kun mies ja äiti kuolivat, Torvela kertoo omaishoitajuuden päättymisestä.Hän lähti mukaan omaishoitajien järjestötoimintaan, joka oli hänelle henkireikänä jo miehen eläessä.Tätä nykyä Irma Torvela on Etelä-Karjalan omaishoitajat ja läheiset ry:n puheenjohtaja.Yhdistyksessä on 330 jäsentä, jotka kaikki saavat omaishoidon tukea.Torvelan mukaan yhdistys pyrkii saamaan riveihinsä ja tuen piiriin lisää etenkin haja-asutusalueiden omaishoitajia.-Kaikki omaishoitajat eivät edes tiedosta olevansa omaishoitajia. Joissakin omaishoitokodeissa taas liikutaan sillä rajalla, onko siellä yksi vai kaksi hoidettavaa.Torvela on tavannut epätoivoakin.-Iäkkäät omaishoitajat sanovat, etteivät he jaksa enää, mutta heillä ei ole muuta mahdollisuutta.Yhdistys pyrkii parantamaan omaishoitajien asemaa muun muassa yhteyden pidolla päättäjiin ja järjestämällä virkistystoimintaa. Yhdistyksellä on myös kolmevuotinen Puhumalla puhtia, tapaamalla tahtia -projekti, jossa on Raha-automaattiyhdistyksen tuella kaksi työntekijää.-Pikkuhiljaa omaishoitajien asemaa on edistetty ja paljon on tavoitteita, mutta haasteet ovat valtavat. Väestö vanhenee, omaishoitajuus lisääntyy.KUVATEKSTIInka NordlundIrma Torvela asuu Joutsenossa omakotitalossa, jossa matkatöissä oleva poika on apuna. Torvelalla on kaksi lasta ja yksi lapsenlapsi ja järjestötoiminnan ohella paljon muitakin harrastuksia.

Leena Sallinen

Kirjoittaja: