SDP hävisi Lappeenrannassa

Perussuomalaiset nousi isojen kantaan. Kokoomus nousi selkeästi keskustan ohi. Pitkä lista kokeneita vaikuttajia jäi rannalle.

Timo Laitakari

Lappeenranta. Perussuomalaisten nousu Lappeenrannassa söi pahiten demareiden kannatusta. SDP oli kaupungin suurin häviäjä, mutta säilytti silti isoimman ryhmän paikan. Äänestysprosentti oli todella vaisu 54,3.

Perussuomalaiset oli ennakoidusti vaalin voittaja. Se nelinkertaisti kannatuksensa neljän vuoden takaiseen ja sai valtuustoon yhdeksän paikkaa. Puolueen ykkösnimi oli joutsenolainen varakansanedustaja Jani Mäkelä.

Keskusta ja kokoomus menettivät kannatustaan. Kokoomuksen tulosta voi pitää torjuntavoittona, sillä ns. vanhoista puolueista se menetti kannatustaan suhteessa vähiten. Kokoomus nousi kaupungin kakkoseksi 13 valtuustopaikallaan.

Kokoomuksen sisällä kiinnostavaa oli Tuomas Telkän nousu ääniharavaksi. Hän voitti listan kakkosen, kansanedustaja Jukka Kopran selvästi.

Telkän johtopäätös vaalituloksesta oli, että kokoomuslainen politiikkaa näyttää saaneen vastakaikua äänestäjissä. Omasta äänimäärästään hän totesi, että nöyräksi vetää.

Koko kaupungin tulosta Telkkä tulkitsi niin, että suuret puolueet voivat jatkaa sitä konsensuspolitiikkaa, jolla kaupunkia tähänkin asti on kehitetty.

Demareiden Sanna Kujala jaksoi illalla olla tyytyväinen siihen, että tappiosta huolimatta SDP säilytti suurimman puolueen aseman.

Tappion syitä hän ei vielä osannut syvällisemmin eritellä. Yksi tekijä saattoi olla, että moni hyviä äänisaaliita kerännyt valtuutettu ei nyt asettunut ehdolle.

Kujalan suuri huolenaihe oli vähäinen äänestysinto.

Perussuomalaisiin kristillisdemokraateista viime kaudella loikannut Juha Turkia oli tyytyväinen sekä omaan että puolueensa tulokseen.

-?Tällä tuloksella ollaan kaikissa pöydissä mukana keskusteluissa.

Turkia iloitsi myös Lappeenrannan muiden pienempien ryhmien menestyksestä: se mahdollistaa kiinnostavia yhteistyömahdollisuuksia.

Tulevalla kaudella valtuuston koko pienenee 76:sta 59:ään, ja se näkyy tuloksessa monen valtuutetun putoamisena. Eturivin poliitikoista valitsematta jäivät esimerkiksi Ilpo Hakula (kok.), Kyösti Harju (kesk.) ja Jukka Kärri (kesk.).

Uusista valtuutetuista komean äänisaaliin sai takavuosien jääkiekkotähti Lalli Partinen (myö). Myös Ilpo Heltimoinen (ps.) ja Jyri Hänninen (kok.) nousivat valtuuston isoilla äänillä.

Perussuomalaisten ohella vihreät oli ainoa puolue, joka paransi kannatustaan. Yksi paikka silti meni.

Sitoutumattomien Myö-liike onnistui nostamaan kannatustaan aavistuksen. Kristillisdemokraattien kannatus laski tuntuvasti, ja osa syynä varmaan oli Juha Turkian puolueloikka.

Vasemmistoliitto menetti ainoan paikkansa.

KUVATEKSTI

Otto Ponto

Heli Blåfield

Keskusta menetti asemiaan Lappeenrannassa. Kuvassa puolueen äänikuningas Ari Torniainen puhui joukoilleen vaalivalvojaisissa ravintola Old Cockissa.

Kokoomus lähes säilytti asemansa. Tuomas Telkkä oli puolueen ykkösnimi ja sai ansaitun halauksen ravintola Teerenpelissä.

Demarit menetti kannatustaan tuntuvasti. Yksi asia kuitenkin piti: Anneli Kiljunen oli kaupungin ja maakunnan ääniharava.

Äänestysprosentti oli todella vaisu 54,3.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari