Seinämaalaukset sudittiin pois

Unto Ahjotuli kävi keskiviikkona irrottamassa teoksensa Oprin seinästä. Parkkihalli on jo maalattu vaaleaksi.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenranta. Taiteilija Unto Ahjotulen naishahmoja esittävä iso seinämaalaus irrotettiin keskiviikkona nosturin avulla kauppakeskus Oprissa Lappeenrannassa.

— Teos oli maalattu kankaalle, joten se oli mahdollista ottaa irti. Vielä en tiedä, löytyykö sille myöhemmin jokin sijoituspaikka, Ahjotuli sanoo.

— Tämä on nyt viimeinen kuva, joka täältä lähtee. Kaikki muu on jo vedetty yli.

Taiteilija oli juuri käynyt kauppakeskuksen parkkihallissa, josta on parinkymmenen vuoden ajan löytynyt Ahjotulen, Jouko Lempisen ja heidän ulkomaisten taiteilijakollegoidensa tekemiä seinämaalauksia. Nyt niitä ei enää ole, sillä remontoijat sutivat alkuviikosta seiniin tuoreen, vaalean maalipinnan.

Lempinen otti asiassa yhteyttä visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvastoon selvittääkseen, onko taiteilijoilla teoksiinsa tällaisissa tapauksissa oikeuksia. Varmistui, että kiinteistön omistajalla on juridinen oikeus tehdä seinilleen mitä haluaa.

Suni Oy:n toimitusjohtaja Tapani Suni on pahoitellut sitä, ettei taiteilijoihin oltu etukäteen asiasta yhteydessä. Teosten poistaminen on osa Oprin uudistamista.

Sunin mukaan kaikki työt on valokuvattu ja niille suunnitellaan jatkokäyttöä. Suni Oy saattaa tilata myös joitain uusia teoksia.

— Yksi vaihtoehto on, että parkkihalliin tulisi ikään kuin pieni galleria, jonka työt säännöllisesti vaihtuisivat, Unto Ahjotuli kertoo.

— Joka tapauksessa se tulee olemaan hyvin pienimuotoista siihen verrattuna, mitä täällä oli, taiteilija harmittelee.

Ahjotuli uskoo, että parkkihallia olisi voitu uudistaa myös niin, että edes osa maalauksista olisi säilynyt.

— Joitain kuvia olisi voitu rajata ja maalata ympäröivä alue vaaleaksi.

— Vähän on nyt sellainen olo, että jaksanko itse ryhtyä täällä enää mihinkään. Ehkä olisi jo muiden vuoro.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Oprin parkkihallista maalattiin yli persoonalliset seinämaalaukset. Monien mielestä ne tekivät hallista synkän ja sekavan.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto