Uutisen takaa.

Nuijanvarressa liikehdintää Lappeenrannassa

Timo Laitakari

Kuntavaalien tulokset selvisivät. Loppuvuoden kiinnostavin puheenaihe Lappeenrannan poliitikkopiireissä on tulevan valtuustokauden avainpaikkojen jako.

Kuka pääsee kaupunginhallitukseen, kuka johtaa lautakuntia, kuka nousee maakunnallisiin tehtäviin?

Lobbaaminen ja kannujen valanta alkoivat heti maanantaina. Todelliset päätökset siirtyvät loppuvuoteen.

Edellisten vaalien jälkeen Lappeenrannan valtuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajisto jatkoi käytännössä ennallaan. Nyt kuuden hengen puheenjohtajistosta ainakin neljä vaihtuu.

Demareista Teuvo Kinnunen ja Eeva Arvela eivät asettuneet ehdolle valtuustoon. Ilpo Hakulan (kok.) ja Jukka Kärrin (kesk.) pudottivat äänestäjät.

Myös isoa valtaa käyttävän teknisen lautakunnan puheenjohtaja Kyösti Harju (kesk.) on jäämässä rannalle. Kun eroa viimeiseen läpimenijään on vain yksi paikka, saattaa tilanne muuttua tarkistuslaskennassa.

Demariryhmän avaintekijä on kansanedustaja Anneli Kiljunen, joka jälleen oli maakunnan ääniharava. Viime vuodet hän on vetänyt matalaa profiilia kaupungin asioissa ja keskittynyt kansanedustajan hommiin.

Nyt tähän saattaa tulla muutos, ja paikka valtuuston puheenjohtajistossa olisi yhdistettävissä edustajantyöhön.

Demariryhmän toinen vahva nainen, Marja-Liisa Vesterinen olisi luonteva valinta Eksoten hallituksen johtoon. Nyt hän heiluttelee nuijaa Eksoten valtuustossa.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja, joutsenolainen Risto Kakkola on suosittu veikkaus kaupunginhallituksen puheenjohtajistoon.

Nimityspaketti on monimutkainen ja moninainen vyyhti, jossa liittoudutaan ja pelataan. Jokainen puolue haluaa maksimoida oman vaikutusvaltansa. Käytännössä tehtävien jaosta sovitaan loppusyksyn aikana ryhmien välisissä neuvotteluissa.

Puolueiden kilpa on veristä, mutta isompia haavoja taitaa syntyä, kun paikkoja jaetaan puolueen sisällä vaihtelevin käytännöin ja kriteerein.

Paikan saamista yleensä helpottaa, jos vaaleissa tuli iso äänimäärä ja taustalla on kokemusta merkittävistä tehtävistä. Myös hyvät henkilösuhteet sekä sopiva sukupuoli ja asuinpaikka ovat eduksi.

Perussuomalaiset ovat omissa valinnoissaan poikkeuksellisen selkeitä. He ovat ilmoittaneet, että parhaat paikat jaetaan yleensä eniten ääniä saaneille.

Lappeenrannassa etuotto-oikeus esimerkiksi kaupunginhallituksen paikkaan olisi siis Jani Mäkelällä. Jos puolue saa toisen paikan, sen luulisi siis menevän Juha Turkialle. Tässä kuitenkin törmätään tasa-arvolakiin, eli valtuustoryhmän ainoa nainen, Marja-Leena Leppänen saattaa löytää itsensä kaupunginhallituksesta.

Vastaava tilanne on kokoomuksessa, joka voi saada hallitukseen kolme paikkaa. Näistä yksi menee väkisin ryhmän naisille eli Tuula Lindhille tai Helena Puolakalle.

Kahdelle muulle paikalle on tunkua. Kovassa nosteessa oleva Tuomas Telkkä haluaa vaikuttamaan, ja puolueen suurin äänimäärä antaa toiveelle pontta. Kunnianhimoa löytyy muiltakin eli peli on tältä osin auki.

Kaupunginhallitusta johtava Ari Torniainen sai jatkopaikan valtuustoon isolla äänimäärällä. Kaupunginhallituksen johtopaikka tuskin jää keskustalle, mutta Torniainen jatkanee valtuuston tai hallituksen puheenjohtajistossa. Ainakaan ryhmän sisältä ei ole tulossa vakavaa haastetta.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) menetti ääniään ja myös hänen asemansa kokoomus-ryhmän sisällä on heikentynyt. Ei olisi suuri yllätys, vaikka Järvenpää ei saisikaan haluamaansa jatkokautta puheenjohtajistossa.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Lappeenrannan valtuusto jatkaa vuodenvaihteen jälkeen nykyistä pienempänä. Samaan aikaan vaihtuu myös moni johtavista luottamusmiehistä.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari