Vuoden yrittäjä

Kesämäen leipomo avaa myymälän keskustaan

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Viimein alkaa Juha ja Olli Siintovaaran elämä taas tasaantua. Kesämäen leipomon muutto Kourulaan puolitoista vuotta sitten on teettänyt ylimääräistä työtä.

-Vaikka on muutettu aiemminkin, unohtuu, miten raskasta se on. Lomia ei ehtinyt pitää. Aika ajoin vieläkin tuntuu uupumusta, sanoo Juha Siintovaara silmät kuitenkin enteellisesti sädehtien.

-Avaamme 10. päivä joulukuuta perinteisen leipomon myymälän keskustaan Kauppakatu 53:een, siihen Tolvasen viereen. Saa sieltä kahviakin.

Kourulan leipomon yhteydessä oleva myymälä ja lounaskahvila kannustavat.

-Asiakkaille kiitos. Myymälän myynti vastaa noin kolmannesta koko myynnistä.

Oma myynti on myös suhteellisen kannattavaa.

-Kaupoissa on kova kilpailu. Hyllyille on vaikea päästä. Leipojan kannalta myydään melkein ilmaiseksi.

Uusissa tiloissa päivät ovat venyneet.

-On ollut vain pakko tehdä, kun ei ole vaihtoehtoja. Mutta nyt taas tuntuu, ettei kannata liian laiskaksikaan ruveta. Sitten pysähtyy.

Muutto toi kasvuhypyn. Mäntylän leipomossa oli keskimäärin 18 työntekijää, kun nyt on 29.

-Teimme isot investoinnit, vaikka ostimmekin koneet pääosin käytettyinä. Omillaan on tultu toimeen ilman mitään tukia. Hyvä henkilökunta on ollut meille elinehto.

Laaja tuotevalikoima tuo haasteensa.

-Erikoistumalla saisi paremman katteen. Me teemme vähän kaikenlaista, ja onneksi on saatu vähän katettakin.

Lihapiirakka on Kesämäen leipomon klassinen tähtituote, mutta kasvu on tullut muista tuotteista.

-Kasvu ei ole itseisarvo. Joskus jo vähän huolettaa, että on tämä jo näin isoksi mennyt. Mutta kun on kasvu tullut aika itsestään, niin huono sitä on mennä jarruttelemaankaan.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Kesämäen leipomon omistajat kolmannessa ja toisessa polvessa, Olli ja Juha Siintovaara sanovat, että heillä tehdään mahdollisimman paljon itse ja käsityönä. Pakasteita ei juuri paisteta.

Kesämäen leipomo

Olavi Siintovaara perusti 1965.

Nykyiset omistajat Juha Siintovaara ja Olli Siintovaara.

Toiminut Kesämäessä, Mattilassa ja Mäntylässä. Puolitoista vuotta sitten muutti Kourulaan.

Leipomossa ja lounaskahvilassa keskimäärin 29 työntekijää.

Arvioitu liikevaihto vuonna 2012 2,3 miljoonaa euroa.

Tunnetuin tuote Kesämäen lihapiirakka, kymmeniä muita tuotteita.

Uusi leipomon myymälä avautuu Lappeenrannan keskustaan joulukuun 10. päivä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju