Aurinkovoimala yliopistolle

Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Suomen Yliopistokiinteistöt ja kaupunki suunnittelevat Skinnarilaan tulevaisuuden vihreää korkeakoulukampusta. Yliopiston vanhin osa on tulossa peruskorjausikään.

Matti Saarela

Lappeenranta. Lappeenrannan teknillisen yliopiston väki ideoi parhaillaan Suomen Yliopistokiinteistöjen ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa Skinnarilaan tulevaisuuden vihreää korkeakoulukampusta.

-Olemme laatimassa tulevaisuuden visiota toiminnoista kampuksella ja niiden sijoittumisesta. Vastaavia projekteja on käynnistetty myös Tampereella ja Oulussa. Kampusvisiotyötä on toteutettu kyselyn ja useiden työpajojen muodossa, Lappeenrannan teknillisen yliopiston talousjohtaja Minna Sutela kertoo.

-Kyselyyn vastasi noin 500 tiedeyhteisön jäsentä. Työpajoihin osallistui lähes 100 ihmistä yliopistosta, ylioppilaskunnasta, Saimiasta, Aalefista, Sodexosta, Lappeenrannan kaupungilta sekä LOAS:lta, Sutela jatkaa.

Tulevaisuuden kampuksen ideointi aloitettiin elokuussa 2012. Käytännön suunnittelutyötä hoitaa helsinkiläinen konsulttitoimisto Ramboll Finland. Konsulttitoimisto on hahmottanut kehittämisideat kartalle ja tämä kartta on parhaillaan verkossa lausuntokierroksella.

-Projekti on vielä ideoiden keräysvaiheessa. Meillä ei ole vielä mitään konkreettisia suunnitelmia tai päätöksiä olemassa, Sutela kertoo.

Yliopiston hallitus käsittelee asiaa joulukuun kokouksessaan. Ideoista koottu karttaluonnos on parhaillaan verkossa lausuntokierroksella.

-Alkuvuoden 2013 aikana poimitaan parhaiten kampukselle sopivia ideoita jatkotyöstöä varten, Sutela jatkaa.

Yliopiston kaksi vanhinta osaa, vuonna 1975 valmistunut ensimmäinen ja vuonna 1977 valmistunut toinen vaihe, ovat tulossa peruskorjausikään. Suunnitelmiin kuuluu yliopiston vanhimman osan, niin kutsutun ykkösosan peruskorjaus.

-Kyseessä on yliopiston ensimmäisen rakennusvaiheen täysimittaisen peruskorjaus, joka käsittää noin 16?000 neliömetriä, Sutela kertoo.

Hyvin kiinnostava yksityiskohta on tietenkin yliopistorakennusten yhteyteen kaavailtu aurinkovoimala.

-Parhaillaan Tervahaudanpuistoon pystytetään yliopistolle 5 kilowatin aurinkovoimalaa ja yliopiston katolle asennetaan lähiaikoina 15 kilowatin aurinkovoimala. Peruskorjaus mahdollistaa myöhemmin aurinkoenergian laajamittaisemman hyödyntämisen.

Lausuntokierroksella olevaan karttaan on merkitty myös kylpylä ja kaksi kelluvaa vierasasuntoa tai vierastaloa Saimaan rannalle.

-Nämä ovat kehittämistyössä esiin tulleita innovatiivisia ajatuksia. Vieraileville tutkijoille tarkoitettujen, houkuttelevien vierasasuntojen avulla voisimme hyödyntää nykyistä paremmin ainutlaatuista sijaintiamme Saimaan rannalla, Sutela sanoo.

-Kylpylätoiminta taas ei kuulu yliopiston tehtäviin innovatiivisesta ideasta huolimatta, hän jatkaa.

Yliopiston vanhimman osan peruskorjauksen lisäksi Skinnarilaan on ideoitu useita uusia rakennuksia sekä yritystiloiksi että asunnoiksi. Asuntojen tarvetta lisää Saimaan ammattikorkeakoulun tulo kampukselle.

Kirjoittaja:
Matti Saarela