Flyn osakkaat harkitsevat käräjiä

Vähemmistöosakkaat päättävät tänä vuonna rikosprosessista. Kaupunki ei halua taipua painostuksen alla.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Fly Lappeenrannan vähemmistöosakkaat harkitsevat oikeustoimia Lappeenrannan kaupunkia vastaan.

— Tämän vuoden aikana päätetään miten asiassa edetään, sanoo Conte Invest -sijoitusyhtiön kautta Fly-hankkeessa mukana ollut Janne Mäenpää.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina, että kaupunki ei puolla vähemmistöosakkaiden osakkeiden lunastamista. Vähemmistöosakkaat epäilevät kaupunkia rikoksista ja uskovat muun muassa joutuneensa petoksen kohteeksi.

Kaupunginlakimies Eero Immosen mukaan kaupunki ei halua antaa kuvaa, jonka mukaan se lunastaisi osakkeet painostuksen alla eikä olisi valmis viemään asiaa oikeuden tutkittavaksi. Immosen mukaan mitään rikokseen viittaavaa ei ole löytynyt.

Mäenpää ja niin ikään Conte Investissä mukana ollut liikemies Markku Rusanen vetoavat lunastusvaatimuksessaan erityisesti kahteen seikkaan.

Heidän mukaansa kaupunki antoi kesällä 2008 väärää tietoa Finavia-sopimuksesta, jonka turvin Lappeenrannan lentokentän liiketoiminnat olisi saatu Flyn haltuun.

Finavia-sopimus oli yksi ehto Conte Investin Fly-investoinnille. Conte sijoitti aluksi puolet aiotusta summasta. Loppusijoituksen piti toteutua Finavia-sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Osakkaiden mukaan elinkeinoyhtiö Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt LKY vahvisti kesällä 2008 kolme kertaa kirjallisesti, että Finavia-sopimus on hyväksytty. Lisäksi LKY oli ilmoittanut, että sopimuksen ansiosta myös kolme muuta rahoittajaa olivat vahvistaneet sijoituksensa Flyhyn.

Finavia-sopimusta ei koskaan allekirjoitettu, eikä toisen vaiheen investointia tapahtunut. Vähemmistöosakkaat tulkitsevat kaupungin toimineen petollisesti.

Mäenpään ja Rusasen mukaan ongelma oli myös Flyn liiketoiminnan myyminen syksyllä 2010 yhtiökokouksen päätöksellä Flyn toimitusjohtajan Juha-Pekka Paanasen, Flyn osakkaan Saku Hyttisen sekä öljyliikemies Kai Paanasen Lappeenranta International Airport - eli LIA-yhtiölle.

Kesällä 2011 LKY:n ja Flyn hallitukset päättivät Fly-kaupan peruuttamisesta. Päätös rikkoi Mäenpään ja Rusasen mukaan osakeyhtiölakia, koska Flyn yhtiökokous ei päättänyt asiasta.

Kaupunki ehti toukokuussa 2011 esittää lunastussopimusta, jonka vähemmistöosakkaat Mäenpää, Rusanen, Paananen ja Hyttinen hyväksyivät. Kesäkuussa 2011 kaupunki kuitenkin vetäytyi esityksestään ja alkoi lunastuksen sijaan ajaa Flyn fuusiota LKY:hyn ilman osakaslunastuksia.

Mäenpää, Rusanen, Paananen ja Hyttinen sijoittivat Flyhyn yhteensä 187 000 euroa.

Kaupunki lunasti jo helmikuussa 2011 145 000 eurolla ulos perustajaosakas Esa Korjulan, joka oli uhannut kaupunkia oikeustoimilla.

Fly Lappeenrannan osakkaat

Lappeenrannan Liiketoiminnat 82,04 prosenttia osakkeista.

Paananen Juha-Pekka 11,60.

Janne Mäenpää Oy 2,28.

Kuutoskeskus Oy/Markku Rusanen 2,28.

Ysituote Oy/Saku Hyttinen 1,14.

Kotkalaiset liikemiehet Peter ja Lars Nyman yht. 0,66.

Esa Korjula omisti yhtiöstä 10,93 prosenttia helmikuuhun 2011 asti.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara