Categories
Artikkelit

Maa oli niin kaunis

Petteri VärtöTeatteriIrti-teatteri: LämminverisetKäsikirjoitus: Sirkku PeltolaOhjaus: Jorma PiispanenPäärooleissa: Anne Suomalainen, Suvi-Sisko Villanen, Antti Riikonen, Rippe Riikonen, Ville Lamberg, Elina Pykäläinen ja Henna LaitinenEnsi-ilta ITY-talolla 27.11.Irti-teatterin juhlavuosi huipentuu temaattiseen täysosumaan. 20 vuotta nuoria ja muita teatteriharrastajia näyttämölle nostanut seurue esittää yhteisöllisyyden ylistyslaulun. Samalla Sirkku Peltolan Suomi-trilogian päätösnäytelmä Lämminveriset on luonteva jatko teatterin ohjelmistolle, kakkososa nähtiin keväällä 2011.Trilogia on kertonut Kotalan pienviljelijäperheen alavireistä tarinaa. Tie vei tilalta yksiöön, ja nyt perhe on päätynyt sillan alle juoppojen ja romanien naapuriksi. Leipäjono on arkea ja peseytyminen juhlaa, mutta usko ihmiseen ja sydämen hyvyyteen ei himmene. Jalka on hyvin vankasti yhteiskunnan oven ulkopuolella.Lämminveriset on häpeilemättömän nostalginen näytelmä. Simppelein mutta silti liian pitkin kohtauksin se kuvaa hallitsemattoman rakennemuutoksen putoajia ja puolustaa näiden arvomaailmaa. Lämpöä suovat vain kanssahäviäjät ja leiritulet. Sanoma kiteytyy ajankohtaisessa lopetuksessa Maa on niin kaunis -virteen.Irti-teatterin sovitus on selkeä. Esitystä rasittaa kohtausten kesto, mutta mukavan siitä tekee terhakka kielenkäyttö. Peltolan teksti maistuu hyvin ensemblelle.Lavastus on sillanalusten tapaan karu. Hersyvää lämpöä näyttämölle tuovat — ne kanssahäviäjät. Kotalat ovat liki kaikissa kohtauksissa, mutta niiden taustalla värjöttelevät myös romanipakolaiset resuisine lapsineen, vähän kuin nykyisessä EU:ssa. Hektisen todellisuuden varjoihin liian usein jäävät saavat läpivalaisun.Näytelmän romaniseurue kajastaa muutenkin Irti-teatterille. Nuotiopiirissä istuvien lasten lukumäärän perusteella myös 20 seuraavaa vuotta tuntuvat turvatuilta.

Petteri Värtö

Kirjoittaja: