Maanvaihto maksaa miljoonia

Taimitarhan päiväkodin maaperä puhdistetaan vaarallisista aineista. Parhaillaan selvitetään, missä kunnossa viereisten omakotitonttien maa on.

Jonna Mielonen-Jumisko

Joutseno. Taimitarhan päiväkodin maaperän puhdistuksesta koituu kymmenien tuhansien eurojen kustannukset. Näin arvioi Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ympäristöinsinööri Mikko Rautio.

Päiväkodin kiinteistön maa joudutaan puhdistamaan, sillä siitä on löytynyt terveydelle vaarallisia haitta-aineita.

Päiväkodin tontin lisäksi parhaillaan selvitetään myös sitä, onko maa saastunut muualta entisen Metsätaimitarhan alueelta. Alueella on noin 50 omakotitaloa.

Rautio ei tässä vaiheessa halua ottaa kantaa siihen, kuinka todennäköistä on, että maa-alueita joudutaan puhdistamaan muualtakin.

Pahimman skenaarion mukaan maa on saastunut koko asuinalueen alalta. Kustannukset olisivat tonttia kohden useamman kymmenen tuhatta euroa. Yhteensä lasku nousisi useaan miljoonaan.

Kenen vastuulla kustannukset ovat, on epäselvää.

Päiväkodin tontin puhdistuksesta vastaavat tällä hetkellä Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Lappeenrannan kaupunki yhdessä. Omakotitalotonttien kohdalla tilanne olisi hyvin epäselvä.

-Ensisijaisesti maan pilaaja maksaa. Neuvottelut entisen toiminnanharjoittajan kanssa on tarkoitus aloittaa pian, Rautio sanoo.

Toissijainen vaihtoehto maksajaksi on Raution mukaan yleensä kiinteistön nykyomistaja. Käytännössä siis omakotikiinteistöjen omistajat voisivat joutua maksamaan kymmenien tuhansien maanvaihdon omasta pussistaan.

Rautio ei kuitenkaan pidä todennäköisenä sitä, että asujat joutuisivat mahdollisen maanvaihdon maksumiehisiksi.

-Omakotiasuja ei ole aiheuttanut tontin saastumista ja on rakentanut talon tontille tietämättä mahdollisista riskeistä. Olisi kohtuutonta maksattaa puhdistus asukkailla.

Tontit on kaavoitettu 1980-luvulla. Raution mukaan maaperän tutkimusta ei tuolloin tehty.

Kaupunki voi tulla mukaan puhdistuskustannuksiin, jos kustannuksia ei kohtuullisuuden nimissä voida sysätä kiinteistönomistajien kontolle.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimen ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen ei kuitenkaan halua ottaa kantaa siihen, kuinka mahdolliset kulut tullaan jakamaan.

Vanhat tapaukset katsotaan Räsäsen mukaan aina tapauskohtaisesti.

Lähtökohtaisesti tilanteessa sovelletaan sen ajan lainsäädäntöä, jolloin saastutus on tapahtunut. Toinen lähtökohta on, että pilaaja maksaa siivouksen.

-Nuo kaksi asiaa ovat kuitenkin usein ristiriidassa keskenään, ja siksi jokainen tapaus katsotaan erikseen.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus järjestää asiasta tiedotustilaisuuden alueen asukkaille maanantaina.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Huhmarniemen asuinalueella Lappeenrannassa maaperän puhdistus saatiin päätökseen vuonna 2005.

§Taimitarha ei ole ensimmäinen laatuaan

PULPIN PÄIVÄKODIN Taimitarhan yksikön maaperä joudutaan puhdistamaan, sillä maaperästä löytynyt heksaklooribentseeni ylittää kynnysarvot. Alueella toimi vuosina 1950-1983 metsätaimitarha, jonka torjunta-ainejäämiä löytyy maaperästä ja pohjavedestä edelleen.

LAPPEENRANNAN Rapasaaressa maata vaihdettiin vuonna 2008. Rapasaaren maaperä pilaantui lievästi siellä sijainneen sahatavaran lastaus- ja varastoalueen seurauksena.

VUONNA 2007 Lappeenrannan Pallon alueelta puhdistettiin maata, kun maaperästä löytyi polttoöljyä ja raskasmetalleja.

VUONNA 2005 saatiin päätöksen maanvaihdot Lappeenrannan Huhmarniemessä. Entisen sahan alueelle rakennettujen omakotitalojen tonteilta löytyi liian korkeita dioksiini- ja furaanipitoisuuksia.

PIKISAAREN vanhan teollisuusalueen maa vaihdettiin vuonna 1998. Maaperästä löytyi metaania, kloorifebonia, dioksiinia ja furiinia.

Kirjoittaja:
Jonna Mielonen-Jumisko