Matkalla taiteen ammattilaiseksi

(Lähikuvassa)

Lähekkäin toisiaan seisoviin koivunrunkoihin on kiedottu valkoisia lakanoita. Kun seisoo sopivan matkan päässä koivurykelmästä, hahmottaa lakanoista miehen siluetin.

Ollaan Lappeenrannan Ratakadulla, rautatien puoleisella pientareella, 20-vuotiaan lappeenrantalaisen kuvataideopiskelijan Landys Roimolan ympäristötaideteoksen äärellä.

Ympäristötaiteen kurssilta Roimola sai ensikosketuksensa lajiin.

— Aluksi pää oli ihan tyhjä. Otin kotoa sitä, mitä sieltä löytyi, ja aloin maalata lakanaa keittiön lattialla. Piti siirtää ruokailukin olohuoneeseen, Roimola nauraa.

Hän innostui ympäristötaiteesta niin, että toivoo sitä kotikaupunkiinsa enemmänkin.

— Viisi päivää yritin soittaa kaupungille kysyäkseni lupia teokselleni, mutta kukaan ei koskaan vastannut, hän harmittelee.

Lakanat on kiinnitetty puunrunkoihin hellävaroen langalla. Ohikulkijoilla oli ihmettelemistä, kun Roimola keikkui tikapuilla poikaystävänsä kanssa ja kiinnitti lakanoita puihin.

Toista vuotta kuvataidetta Imatralla Saimaan ammattikorkeakoulussa opiskeleva nainen on päässyt suunnittelemaan myös betonigrafiikkateoksia helsinkiläisten kerrostalojen seinään. Tilaustyö työllisti häntä koko kuluneen kesän. Kuviin tulee klassisia elokuvatähtiä.

— Muusikkohan minusta piti alun perin tulla. Musiikki oli ja on yhä suuri rakkauteni. En pysty edes työskentelemään, ellen samalla kuuntele musiikkia, Roimola kertoo.

Kymmenvuotiaana hän osallistui lasten ja nuorten Popka-musiikkitapahtumaan, missä pääsi laulamaan oikean yleisön ja tuomariston edessä. Kokemuksen hän muistaa olleen jännittävä ja iso tapaus pienelle musiikinharrastajalle.

Lappeenrannan musiikkiopistossa Roimola soitti kitaraa sekä lauloi bändikoulussa. Musiikkiopistossa opiskelun hän lopetti vuosi sitten.

Omia kappaleita alkoi syntyä varhaisteininä.

— Millainen päivä on, sellaista musiikkia teen sekä kuuntelen. Soittolistoilleni naureskellaan, sillä sieltä löytyy ihan mitä vaan.

Roimola tähtää opinnoissaan taidegraafikon ammattiin. Se on paljon piirtävälle luonteva vaihtoehto. Myös kuvanveisto ja korutaide kiinnostavat.

— Olisi ihanaa, jos voisin joskus perustaa oman yrityksen.

Vapaa-ajallaan Roimola lenkkeilee ja käy salilla sekä touhuaa Parson russellinterrierinsä Pepin kanssa.

Roimola adoptoitiin pienenä Kolumbiasta Lappeenrantaan. Nelivuotiaana hän kävi vanhempiensa kanssa hakemassa Kolumbiasta pikkuveljen, mutta muistikuvat tuolta matkalta ovat heiveröiset. Kun Roimola ensi tammikuussa matkustaa Kolumbiaan, se tuntuu ensimmäiseltä matkalta synnyinmaahan.

Kuvateksti

Inka Nordlund

Landys Roimola joutuu jännittämään, kuinka hänen ympäristötaideteoksensa Lappeenrannan Ratakadulla selviää lumisateista ja tuulesta.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen