Myrkkyjäämiä myös pihoilla

Entisen metsätaimitarhan alla Joutsenossa on jopa Huhmarniemen kokoinen pilaantunut alue. Huhmarniemen kunnostus maksoi 5,7 miljoonaa euroa.

Vesa Salminen

JOUTSENO. Torjunta-aineiden jäämiä on myös Joutsenon Lampikankaalla olevan Taimitarhan päiväkodin ympärillä olevalla omakotialueella. Alueella toimi vuosina 1950-1983 metsätaimitarha.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Lappeenrannan kaupunki ottivat näytteitä 11:ltä Taimitarhan päiväkodin lähialueen omakotitontilta. Myrkyllisiä pitoisuuksia löytyi kaikista näytteistä.

Myös alueen pohjavesistä on löytynyt torjunta-aineita.

-Talojen alla olevat maat eivät ole ongelma, eli todennäköisesti sisäilmavaaraa ei ole, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ympäristöinsinööri Mikko Rautio sanoo.

Raution mukaan torjunta-aineiden jäämiä tonteilta on löytynyt pintamaasta. Hän vertaa entisen taimitarhan aluetta suuruusluokaltaan Lappeenrannan Huhmarniemeen, mutta Joutsenossa selvittäneen pintamaiden vaihdolla.

-Huhmarniemessä pitoisuudet olivat korkeammat.

KANAVANSUULLA olevan Huhmarniemen kuuden vuoden urakka maksoi 2000-luvun alussa veronmaksajille ja UPM-Kymmenelle yhteensä 5,7 miljoonaa euroa. Huhmarniemessä ja Sahurinkadulla huputettiin taloja ja kunnostettiin osittain tai kokonaan 24 asuintonttia.

Kuluista UPM:n osuus oli 43 prosenttia ja kaupungin 57. Lappeenrannalle jäi lopulta vakuutuskorvausten ja ympäristökeskuksen avustuksen jälkeen maksettavaa 2,4 miljoonaa euroa.

ENTISEN metsätaimitarhan alueella Joutsenossa on viitisenkymmentä omakotitaloa.

Taimitarhan omisti aikoinaan Keskusmetsälautakunta Tapio, joka on nykyisin jakautunut maa- ja metsätalousministeriön alaisuudessa useaan eri organisaatioon.

-Puhdistamisvastuun määrittäminen on hyvin hankalaa, Rautio kuvaa.

Ympäristönsuojelulain mukaan pääsääntö on, että saastuttaja maksaa. Alueen asukkaille laskua ei olla langettamassa.

MAANVAIHTO on tarkoitus aloittaa Taimitarhan alueella ensi vuoden puolella. Päiväkodin alueella on jo ohjeistettu henkilökuntaa valvomaan, etteivät pikkulapset laita maata suuhunsa.

Heksaklooribentseeniä on alueella niin vähäisiä määriä, että terveysvaikutukset ovat epätodennäköisiä. Talven aikana altistumiselta suojaavat lumi ja maan jäätyminen.

PÄIVÄHOIDON Joutsenon palvelualueen esimiehen Marjo Kipon mukaan lasten vanhemmat ovat suhtautuneet rauhallisesti maaperäongelmaan.

-Totta kai kysymyksiä on esitetty, Kippo sanoo.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen